Stip aan de horizon

Stip aan de horizon

Ieder mens heeft een stip aan de horizon nodig. Een doel om voor te gaan. Een drive om iets in zijn of haar leven te bereiken, te behalen of mee te hebben gemaakt. Je hebt een doel of een stip nodig om te kunnen leven. Een leven zonder richting of doel is stuurloos en saai.

Sporters hebben het. Ze willen dat ene doel bereiken en zetten er alles voor aan de kant. Voor dag en douw op de fiets. Schoenen aan en rennen maar. Artiesten hebben het. Uren en uren zat mijn broer achter de piano te pingelen, en van kleine bandjes en achteraf zaaltjes kwam hij tot spelen in de Kuip met Marco Borsato. Maar ook ondernemers hebben het. Vol van tal van ‘goede’ ideeën waar uiteindelijk toch helemaal niemand op zat te wachten, tot dat ene idee dat wel aanslaat en inslaat als een bom.

Je hebt een doel nodig

Noem het drive, perspectief of die stip aan de horizon. Je hébt een doel of ideaal nodig. Het geeft namelijk richting aan je bestaan. Het geeft mensen de zin om te leven, om ergens voor te willen gaan, om te vechten en er alles voor over hebben omdat doel te bereiken. Terwijl dat doel en de haalbaarheid hiervan soms niet helemaal duidelijk zijn. Maar dat er sprake is van een idee of een ideaal is, dat is essentieel. Want zonder richting of doel kom je nergens.

Waar doe je het allemaal voor?

In mijn inmiddels 17 jarige carrière heb ik veel mensen gezien die zonder plan of ideaal leefden. Die geen stip hadden. Als coach is het de kunst om samen met je klant een reëel en haalbaar doel te bepalen waaraan je kunt gaan werken. De stip bepalen. Waar gaat je hart sneller van kloppen? Wat boeit je nou enorm? Waarvoor kan ik je op zondag morgen wakker maken? Wat zou je ook voor niks doen? Want dát is waarschijnlijk jouw drive, jouw stip of jouw doel.

De kracht van een coach

Als ik naar mijn persoonlijk drive als coach kijk, dan is dat mensen zien groeien. Dat is waar ik het voor doe. Dat een doel dat voor iemand eerst heel groot(s) en onhaalbaar lijkt, uiteindelijk toch dichterbij komt of zelfs gehaald wordt. Dát moment. Dat is waar ik he voor doe. Daar ligt dan ook de kracht van het samenwerken met een coach. Er speelt van alles maar wat zorgt ervoor dat je weer perspectief ziet en dat je alles op kan lossen? Eigenlijk heel simpel. Je begint met het belangrijkste of het grootste. Maar dit zie je soms zelf niet. En daar helpt een coach je bij.

Begin bij de bron

Ik geloof echt dat het leven voor een groot gedeelte maakbaar is zolang je maar een duidelijk doel of droom hebt en dit ook durft uit te spreken. Dus geloof ik er in dat ieder leven kan veranderen. Als je er echt voor wilt gaan. En je een positieve mindset hebt over jezelf en het doel wat je voor ogen hebt. Als coach probeer ik je te helpen om dit proces te versnellen. En dat ‘iets’ vinden dat je tegen houdt of het proces vertraagt. Dat ‘iets’ vinden, benoemen en aanpakken, dát is de sleutel. Want met een goede coach los je niet alleen het probleem op maar óók het ontstaan van het probleem.

Mensen zonder visie op de toekomst, keren altijd weer terug naar het verleden.

Lees ook de andere blog’s, de eerste afspraak is altijd gratis!

Jip Rietbergen

06-23 23 98 22

Lees meer

Luisteren om te begrijpen

Luister om te begrijpen. Veel ondernemers luisteren helemaal niet of niet goed naar hun medewerkers of klanten. Ze luisteren niet om te begrijpen, ze luisteren om te antwoorden. Om zichzelf te verdedigen. Ze luisteren niet omdat ze zich aangevallen voelen door...

Coaching is ook problemen vinden!

Coaching is ook problemen vinden. Veel mensen hebben het idee dat een coach vooral problemen oplost. Maar een echt goede en ervaren coach die vindt juist problemen! Huh? Moet je dat willen hoor ik je denken?! Jazeker! Want een goede vindt het ECHTE probleem, en dat is...

Door 1 ding te laten, heb ik alles!

Door 1 ding te laten heb ik alles! Iemand die ik coach, zei laatst: door 1 ding te laten, heb ik alles! En dit raakte me, ik vond dat echt prachtig. Want hij bedoelde hier namelijk mee: door de alcohol te laten staan, heb ik alles! Alcohol en drugsmisbruik maakt...

Als jij niet in jezelf of je bedrijf investeert.. wie dan wel?

Als jij niet in jezelf en/of je bedrijf investeert, wie dan wel? Denk eens over deze vraag na. Als jij niet in jezelf of je bedrijf investeert, dan sta je stil en stilstand is achter uitgang. Terwijl je niet tevreden bent of niet gelukkig bent. Als je niet tevreden...

40, 5 sterren reviews op Google.

40, 5 sterren reviews op Google! Hier zit een coach met een glimlach van oor tot oor, want ik heb 40 (!) 5 sterren reviews op Google!!! En daar ben ik echt enorm trots op. En waarom ben ik dan trots, omdat dit stuk voor stuk mensen zijn die ik gecoacht heb en die hun...

Iedere dag een klein beetje beter!

Iedere dag een klein beetje beter. Veel mensen hebben wilde plannen, hebben hele grote doelen en willen zo snel als mogelijk succes. En dus zo snel mogelijk van 0 naar 100. Maar dat is in mijn ogen een recept voor een ongeluk. En het is niet realistisch. Niemand, ja...

Iedereen heeft een coach nodig!

Iedereen heeft een coach nodig! Uiteraard klink dit als schaamteloze zelf promotie. Vreselijk hè. Maar ik kan het onderbouwen. Dus lees mee en denk er even over na. Mocht je het nog steeds niet met mij eens zijn hoor ik het heel graag! Even voor de duidelijkheid, een...

Succesvol zijn is meer dan veel geld hebben!

Succesvol zijn is meer dan veel geld hebben. Ik zie veel vooral vaak jonge ondernemers succes afmeten aan het hebben van veel geld. Als in, als je veel geld hebt of verdiend, dan ben je succesvol. Ik ben het daar niet mee eens. Geld is een onderdeel van succes. Succes...

Ondernemers onzekerheid. Twijfel.

Ondernemers onzekerheid. Twijfel. Is mijn werk of product wel goed genoeg? Is mijn bedrijf wel goed of succesvol genoeg? Ben ik als ondernemer wel goed genoeg? Veel ondernemers hebben regelmatig deze gedachten. Ondernemers twijfel. Onzekerheid. Ook ondernemers, die...

Hoe graag wil je het?

Hoe graag wil je het? Winners never quit and quitters never win. Hoe graag wil je iets nu echt? Wil je er echt moeite voor doen of niet? Het valt mij op dat succesvolle mensen vaak niet opgeven voor het gelukt is of als het even tegenzit. Ze blijven vaak gedreven door...

Keuzes maken!

Keuzes, keuzes, keuzes! Keuzes maken is voor veel mensen lastig, dit zie ik ook bij ondernemers die ik in de afgelopen 15 jaar heb gecoacht of momenteel coach. Soms hebben we het heel vaak over een bepaald onderwerpen voordat ze daadwerkelijk een beslissing nemen. En...

30 jaar geleden begon ik met ondernemen. 

30 jaar geleden begon ik met ondernemen. 30 jaar geleden was ik 18 en ging ik studeren aan het hbo in Rotterdam. Naast studeren ging ik ondernemen, maar ik had geen idee wat ondernemen inhield, ik had dus ook geen idee wat ik aan het doen was. Ik deed maar wat. Naast...

Het leven is bij niemand alleen maar leuk.

Het leven is bij niemand alleen maar leuk. Regelmatig lees ik dat, sommige, vaak jonge, ondernemers het vooral leuk willen hebben. En tegelijkertijd willen ze ook snel geld verdienen zonder er moeite voor te willen doen. Niet alles (in het leven) is alleen maar leuk....

Problemen buiten jezelf plaatsen.

Problemen buiten jezelf plaatsen! Problemen buiten jezelf plaatsen is iets wat heel veel mensen doen. Het is makkelijk en veilig, want het ligt dan zogenaamd niet aan jou. Het is niet handig en vaak niet waar. In alle eerlijkheid ligt het vaak wel aan jou. Als je de...

Ondernemer, laat jezelf coachen!

Ondernemer, laat jezelf coachen.   Natuurlijk denken veel mensen bij die titel dat zou ik ook zeggen als ik jou was. Snap ik. Wij van wc-eend leggen het even uit. Sommige zaken die je als ondernemer meemaakt, bespreek je niet thuis of is te gevoelig om met...

Oprecht, eerlijk en echt zijn is voor mij heel belangrijk.

Oprecht, eerlijk en echt zijn is voor mij heel belangrijk. Zowel in het leven als in ondernemerschap. Daarom zal ik nu ook maar gelijk heel eerlijk zijn. Want al jaren maak ik beslissingen die niet handig zijn. Maar wel oprecht. Ben ik dan niet zakelijk of ben ik...

Ondernemerschap, succesvol blijven is DE uitdaging. 

Ondernemerschap, succesvol blijven is DE uitdaging. Veel mensen zijn geneigd, ik ook, om als het goed gaat met de onderneming niet door te blijven gaan met wat ervoor gezorgd heeft dat het goed gaat. De reclame, het netwerken, de zichtbaarheid, de kwaliteit of wat je...

Tarief bepalen en geld vragen! Regelmatig spreek ik ondernemers die het lastig vinden om het juiste tarief voor hun diensten of product te bepalen en dit bedrag ook aan nieuwe klanten te vragen. Je tarief bepalen is best lastig, want hoe bepaal je dat? De waarde die...

KILL the monster when it’s little.

KILL the monster when it’s little. Veel mensen zijn te trots, te eigenwijs, verlegen of, ik zeg het, maar heel eerlijk: te stom om, om hulp te vragen. Misschien bot als ik dat zo schrijf, maar wel eerlijk, ik leg het verderop wel uit. Lees even verder. Kill the...

Ondernemers: jantje lacht, jantje huilt.

Ondernemers: jantje lacht, jantje huilt. Vanaf mijn 18de ben ik ondernemer, al mijn vrienden zijn ondernemer en bij alle ondernemers die ik ken en die ik coach zie ik al 30 jaar hetzelfde. Namelijk; jantje lacht en jantje huilt. Wij ondernemers zijn vaak...

Ruzie en gedoe met je personeel.

Ruzie en gedoe met je personeel. Hij kijkt me vermoeid en zichtbaar geïrriteerd aan, ik ben helemaal klaar met dat rot personeel zegt hij. En vervolgens, ik denk wel eens, ik verkoop de hele toko lekker en ga weer als zzp’er aan de slag. Ik kijk hem eens goed aan en...

Mijn eerste coach gesprek, 25 jaar geleden, was een ramp!

Mijn eerste coach gesprek, 25 jaar geleden, was een ramp! Het was ergens in 1999, ik liep stage in de verslavingszorg en had weken met mijn begeleider meegekeken. En heel veel van haar geleerd. En nu had ik mijn eerste gesprek, alleen, zonder hulp. Er was 30 minuten...

Als ondernemer of bedrijf, investeren in je personeel.

Als ondernemer of bedrijf, investeren in je personeel. In de afgelopen jaren zie ik mijn klantenbestand steeds meer veranderen, naast dat ik veel ondernemers coach. Zie ik dat steeds meer corporate bedrijven investeren in hun personeel door ze te laten coachen. Door...

Bonje met je compagnon!

Bonje met je compagnon. Je begint samen met een vriend, kennis of familielid een bedrijf, samen op de barricade, vechten voor iedere opdracht, vechten voor iedere euro. De klandizie en de omzet groeit. De successen worden uitbundig gevierd. Van vooral samen ondernemen...

Meters maken is de sleutel tot succes!

Meters maken is de sleutel tot succes! Wat je als ondernemer of als mens ook doet, als je succes wilt bereiken is veel ervaring op doen en meter maken, de sleutel tot succes. Hoe meer je iets doet, hoe meer ervaring en kennis je hebt. En deze ervaring betekent dat je...

Ik wil aardig worden gevonden

Ik wil aardig worden gevonden. En daarom, geef je geen grenzen aan, kom je niet voor jezelf op, hou je je mond maar, geef je je mening niet en durf je geen kritiek te geven. Zomaar een greep uit wat mensen me vertellen wat ze niet doen, omdat ze aardig gevonden willen...

Werkgeluk.

Werk geluk. En waarom veel bedrijven en hr-medewerkers hier mee bezig zijn. Veel bedrijven en hr-medewerkers geven steeds meer aandacht aan werkgeluk! Want werk geluk is door de vele uitval, burn outs en overspannen medewerkers steeds meer een belangrijk onderwerp....

Rijkdom!

Rijkdom. Wij mensen, ik ook, focussen ons veel te vaak op wat we NIET hebben. In plaats van dat we kijken naar wat we allemaal WEL hebben. Wij zijn daardoor vaak veel te veel bezig met morgen waardoor we vandaag vergeten. Leef in het nu. In vandaag. Na een dag...

Lichamelijke reactie door psychische klachten

Lichamelijke reactie op psychische klachten.   In de 25 jaar dat ik intensief met mensen samenwerk, heb ik heel vaak mensen gesproken met wie het niet goed ging die diverse vaak vage lichamelijke klachten hadden. Deze zijn vaak het gevolg van psychische klachten....

Hoe kom je uit de waan van de dag, deel 2.

Hoe kom je als ondernemer uit de waan van de dag, deel 2. In deel 1, dat ik vorige week postte, heb ik besproken wat je binnen je bedrijf kunt doen om als ondernemer uit de waan van de dag te komen. In dit vervolgstuk focus ik op wat jij als ondernemer zelf kunt doen...

Als ondernemer ben je het fundament van je bedrijf.

Als ondernemer ben je het fundament van je bedrijf.  Als ondernemer ben je het fundament van je bedrijf, maar ben je ook het fundament voor je medewerkers. Net zoals een huis een stevig fundament nodig heeft, is ook een bedrijf afhankelijk van een solide basis. Als...

Hoe kom je als ondernemer uit de waan van de dag?

Hoe kom je als ondernemer uit de waan van de dag? In de 15 jaar dat ik ondernemers coach ben ik veel ondernemers tegengekomen die leven of worden geleefd door de waan van de dag. Hierdoor raak je verstrikt in de dagelijkse beslommeringen en uitdagingen. En is het...

De allerbeste manier om nieuwe klanten te krijgen! Er is in mijn ogen maar 1 manier om heel succesvol te worden in jouw vakgebied en heel veel nieuwe klanten te krijgen. En dat is niet door reclame op Google, Facebook, Instagram of LinkedIn te maken. Ook niet door 7...

Je loopt vast als ondernemer.

Je loopt vast als ondernemer. Als business coach kom ik zeer regelmatig ondernemers tegen die vast zijn gelopen met hun bedrijf. Ze zijn een aantal jaar geleden begonnen met een plan, maar na een aantal jaar weten ze niet meer hoe ze verder moeten. Stel je bent een...

Coach verhaal: Draai het om.

Coach verhaal; Draai het om. Een tijd geleden kreeg ik van een Hr medewerker van een groot bedrijf de vraag of ik een medewerkster wil coachen. Zij is een jonge vrouw die vaak afwezig was en niet goed functioneerde omdat ze niet goed in haar “vel” zat. Zoals altijd,...

Ondernemen is geen sprint!

Ondernemen is geen sprint! Ondernemen is geen sprint, en om, maar even in de metaforen te blijven, ondernemen is veel meer een marathon. Ondernemen is vaak een marathon omdat er allerlei onvoorziene hindernissen, valkuilen, gaten in de weg zitten en allerlei zaken die...

Als ondernemer alles zelf willen doen. Deel 2.

Als ondernemer alles zelf willen doen. Deel 2. In de 15 jaar dat ik ondernemers coach valt het op dat bepaalde ondernemers alles zelf willen doen of denken dat ze zelf alles beter weten. Waar andere ondernemers juist goed zijn in experts uit verschillende vakgebieden...

Als ondernemer alles zelf willen doen. Deel 1.

Als ondernemer alles zelf willen doen. Deel 1. Al 15 jaar coach ik heel veel verschillende ondernemers, zowel grote als kleine ondernemers in omvang qua personeel en omzet. Er is één ding wat ik veel ondernemers hetzelfde zie doen en dat is; dat ze alles zelf willen...

Hoezo zijn je prijzen niet marktconform?

Een belangrijk onderwerp voor ondernemers: geld. Echter, ik kom nog steeds ondernemers tegen bij wie de prijzen niet marktconform zijn. Als ondernemer is het van groot belang om te weten wat de prijzen van je concurrenten zijn. Omdat je zo passende prijzen kunt...

HR Medewerkers, de helden achter de groei van medewerkers.

Ik word de laatste jaren steeds vaker benaderd door hr-medewerkers/ directeuren met de vraag of ik een medewerker van hen kan coachen. De medewerkers die ik coach zijn vaak mensen in een leidinggevende rol of iemand die meer potentie heeft dan dat er nu uit komt. Waar...

Zielig oud vrouwtje

Zielig oud vrouwtje. Een waargebeurd verhaal wat ik graag wil delen. Op een regenachtige zondagochtend verlaat ik de supermarkt met een bescheiden boodschappentas en merk ik een oudere dame op die moeizaam beweegt. Ze draagt twee zware boodschappentassen in haar...

Sparren voor gevorderden?

Sparren voor gevorderden, sparren op expertniveau. Elke week komen er tijdens mijn coaching sessies momenten voor waarop ik met ondernemers intensief in gesprek ga, vaak over nieuwe ideeën of het vinden van oplossingen voor uitdagingen of problemen. Dit zijn kwesties...

Hoe beter het met de ondernemer gaat, hoe beter het met de onderneming gaat! De beste investering die een ondernemer kan doen, is een investering in zichzelf, want een bedrijf kan nooit verder groeien dan jij als mens gegroeid bent. Daarom zeggen we ook vaak: hoe...

Yes, mijn 2de E-book is hier!

Yes, mijn tweede E-book is er! En het beste nieuws? Je kunt het helemaal gratis downloaden! En geen zorgen, ik ga je niet stalken met eindeloze e-mails. En nee, ik beloof ook geen gouden bergen of een stappenplan naar 10K extra per maand. Je hoeft zelfs niets in de...

Wie zijn mijn klanten?

Een vraag die me vaak wordt gesteld: "Wie zijn jouw klanten?" In de afgelopen 15 jaar heb ik veel verschillende ondernemers en leidinggevende mogen coachen. Wat deze ondernemers bindt, is dat ze op persoonlijk en zakelijk vlak willen groeien. Dit is een logische...

Waarom ik graag ondernemers coach?

Waarom ik graag ondernemers coach. Laatst kreeg ik de vraag: waarom coach je graag ondernemers? Een vraag die begint bij mijn eigen ondernemersavontuur, dat begon toen ik 18 jaar oud was. Destijds zette ik mijn eerste stappen als dj, hier leerde ik voor het eerst...

In jezelf en je bedrijf investeren of blijven aan rommelen?

Als jij als ondernemer je problemen binnen je bedrijf niet aanpakt dan ben je niet eerlijk naar jezelf, je medewerkers en klanten. En moet je ook niet klagen. Je moet er wat aan doen! Daarom moet je coaching niet als een kostenpost zien, maar als een investering in...

Meer succes in 2024?! 

Veel mensen streven naar meer succes in hun leven of met hun eigen bedrijf, maar blijven vastlopen in hun eigen inspanningen zonder te weten hoe ze verder moeten. Ondanks keihard werken en talloze pogingen, blijft het hen niet lukken. Dat is uiteraard behoorlijk...

Een nieuw jaar, nieuwe ronde, nieuwe kansen. Yes, 2024 is begonnen, een nieuw jaar met een frisse start, nieuwe mogelijkheden en 365 dagen vol kansen! Als coach heb ik in de afgelopen 15 jaar wekelijks met diverse ondernemers en leidinggevenden gesproken die...

Ga je nou weer een jaar aanklooien en ontevreden zijn? 

Als coach spreek ik al 15 jaar dagelijks diverse grote en kleinere ondernemers en leidinggevende die niet tevreden. Ze zijn niet tevreden over hoe het met hun bedrijf gaat of hoe het gaat in hun leidinggevende positie. En daardoor kijken ze niet uit naar een nieuwe...

Als ondernemer moet je 2023 evalueren

Nog een week en dan is het jaar ten einde en de afgelopen tijd hebben veel ondernemers gebruikt om met afgelopen jaar te evalueren met medewerkers. Maar met wie evalueer jij als eigenaar/ ondernemer? Evalueren, sommige vinden het vreselijk. Andere zien het als slim en...

Mijn kerst brief aan ondernemers;

December is evalueren en de pauze knop in drukken. 19/12/2023 Beste ondernemer, De afgelopen bijna 365 dagen heb je hard in en (hopelijk vooral) aan je eigen bedrijf gewerkt. December is een drukke tijd, maar ook een tijd om te evalueren en te pauzeren. Kijk eens naar...

Het belang van vrijheid voor ondernemers!

Voor veel ondernemers is vrijheid of überhaupt vrij zijn niet iets vanzelfsprekends. Veel ondernemers zijn vaak veel aan het werk omdat de ondernemingen/ bedrijf om de ondernemer zelf draait. Hierdoor ervaren ondernemers vaak veel verantwoordelijkheid, waar door...

Ik ben nu 15 jaar life, business & ondernemers coach!

Deze maand ben ik 15 jaar life, business & ondernemers coach! 15 jaar! “Time flies when you are having fun” kan ik oprecht zeggen. Toen ik 15 jaar geleden voor mezelf begon, coachte ik daarnaast ook voor Coach point. En later ben ik voor de Buzinezzclub, gaan...

Ondernemen. Hoe simpeler, hoe beter!

Als ondernemer is het belangrijk om je aanbod, zo simpel mogelijk te maken voor je klanten. Niet complex, geen hoge drempels. Ondernemers denken vaak dat ze klanten meer service bieden door een uitgebreid/ breed aanbod te hebben. Terwijl uit onderzoek is gebleken dat...

De aanhouder/ karakter wint altijd!

In de 15 jaar dat ik als coach werk, heb ik geen enkele ondernemer gesproken bij wie het makkelijk is gegaan. Succes krijgen is niet makkelijk en ik denk dat je al mens en als ondernemer gevormd wordt door de tegenslagen die op je pad komen. En vooral hoe je met...

Dat wat je vermijdt, daar zit vaak je groei.

Laatst zat ik met een blije ondernemer in een coachgesprek, de afgelopen tijd is hij als leider en als ondernemer enorm gegroeid. En dat zie je direct terug in zijn bedrijf. Zowel aan blij personeel dat weet waar het aan toe is, maar ook aan de financiële groei van...

Jij en je bedrijf zijn nooit af.

Al 15 jaar spreek ik heel veel ondernemers. En het komt vaak voor dat ondernemers denken dat ze niets “fout” doen, dat ze geen verkeerde beslissingen nemen, alles weten en dat ze geen hulp/ coaching nodig hebben. Ofwel ze denken dat ze zelf of dat hun bedrijf “af” is....

Waarom ik alleen met coach trajecten werk?!

Mij wordt wel eens gevraagd waarom ik alleen met trajecten werk, dat zal ik uitleggen. Bij mij bestaat een coach traject uit 5 of 10 gesprekken. Dat ik met coach trajecten werk heeft een reden en dat is dat ik echt resultaten met mijn coachees wil boeken. En ondanks...

Ja, ik ben een nieuwsgierig aagje! 

Van jongs af aan ben ik altijd heel erg nieuwsgierig geweest naar mensen en nog steeds. Hoe iemand in het leven staat, waar iemand in geloofd of wat iemand belangrijk vindt, superinteressant. Als ik iemand coach, dan wil ik diegene echt leren kennen en begrijpen. En...

Waarom ik kosteloos en vrijblijvend kennismaak?!

Sommige coaches vragen geld voor een kennismakingsgesprek. Dat coaches geld vragen voor een kennismakingsgesprek is vaak om een “no-show” van potentiële klanten te voorkomen. Ik vraag zelf al 15 jaar geen geld om kennis met mij te maken. Bij mij is en blijft een...

Als het even tegenzit met je onderneming?

Een persoonlijk verhaal. Laatst had ik een aantal coach aanvragen en zoals altijd had ik met iedereen een kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek ingepland. Op de afgesproken dagen zat ik er klaar voor; schrijfblok bij de hand, gespreksruimte, netjes opgeruimd,...

Ondernemers die geen controle over hun onderneming hebben!

In de afgelopen bijna 15 jaar heb ik duizenden ondernemers gesproken en gecoacht. En ik zie vaak ondernemers die geen controle hebben over hun onderneming. En hierdoor lopen ze steeds achter de feiten aan. Waardoor ze alleen maar reactief op allerlei zaken reageren,...

Als je als ondernemer meer doet dan de rest.

Als je als ondernemer meer doet dan je concullega’s, dan zul je ook meer (succes) krijgen dan je concullega’s. Ik weet dat het een enorme open deur is, maar toch zie ik veel ondernemers die helemaal niet zo ondernemend zijn. En die zeker niet meer doen dan de...

You can’t be a secret and a success!

Sommige ondernemers vinden het lastig of moeilijk om zichtbaar te zijn met hun onderneming. Ze zijn hier onzeker over. Ze zijn vaak bang voor de mening van een ander, wat zullen ze wel niet denken? Ik begrijp dat maar tegelijkertijd; Als je succesvol wilt zijn met je...

Kritisch zijn naar jezelf, het is ook nooit goed?

Kritisch zijn naar jezelf, kritisch kijken naar je aanpak, je gedrag en naar je eigen inzet. Waar sommige mensen veel te kritisch naar zichzelf zijn. Zijn andere dit juist helemaal niet, en hebben een totaal gebrek aan introspectief vermogen. Beide zijn gevaarlijk,...

Waarom ondernemers moeten ontspannen om te kunnen groeien?

In de afgelopen 30 jaar dat ik onderneem en zeker de afgelopen 14 jaar heb ik enorm veel ondernemers coach, merk ik dat veel ondernemers zich moeilijk kunnen ontspannen. Ze zijn vaak constant bezig met zaken die te maken hebben met de onderneming. Nog eventjes dit...

Hoezo ben ik als coach actief op Linkedin?

Mensen vragen me regelmatig waarom ik redelijk actief ben op LinkedIn. Ik probeer twee keer per week iets te posten, dus het valt mee. Maar hierdoor zien mensen me en wat ik doe wel voorbijkomen. En nee, dat is niet omdat ik aandacht wil of omdat ik mijn ego wil...

De vinger op de zere plek leggen!

Naast dat ik veel ondernemers coach, coach ik ook leidinggevende/ medewerkers in persoonlijke en zakelijke groei bij diverse grote bedrijven. Ik had laatste een leuk kennismakingsgesprek met een vrouw van 50 jaar. Ze had mij van alles verteld over haar leven, haar...

De vinger op de zere plek leggen!

Naast dat ik veel ondernemers coach, coach ik ook leidinggevende/ medewerkers in persoonlijke en zakelijke groei bij diverse grote bedrijven. Ik had laatste een leuk kennismakingsgesprek met een vrouw van 50 jaar. Ze had mij van alles verteld over haar leven, haar...

Veel ondernemers hebben last van stress.

Ondernemen is heel leuk, het geeft vrijheid en je ervaart zelf de beloning van je harde werk. Tevens kun je zelf je dagen bepalen. Helemaal top! Toch? Heel eerlijk het geeft veel ondernemers ook veel stress. Ondernemerschap heeft ook veel uitdagingen waardoor je als...

Verkopers die je stalken, superstom

Dagelijks word ik via LinkedIn en via mail werkelijk gestalkt door mensen die me wat willen verkopen. De berichten zijn vaak van marketing en social media guru’s tot website geleerde. De mailtjes hebben vaak een heel opdringerig en onpersoonlijk karakter. En het...

Waarom je als ondernemer grenzen moet aangeven!

Ondanks dat je als ondernemer eigen baas bent, heb je te maken met medewerkers, klanten, leveranciers, projecten, keuzes en grenzen. Het is je eigen bedrijf, maar je kunt niet alles op je eigen manier doen want je wilt dat mensen met jou samenwerken, iets bij je...

Werk – prive balans is bij ondernemers vaak zoek.

Ondernemers zijn vaak veel bezig met hun bedrijf, ze werken veel waardoor ze geen tijd meer hebben voor zichzelf, hun partner of het gezin. En hierdoor komen ze niet meer toe aan ontspannen en opladen. Vooral het opladen is waar het mis gaat, want als alle energie...

Oh god het is weer maandag. 

Een persoonlijk verhaal. Toen ik 16 jaar was liep ik een week stage bij een sloopbedrijf en deze ervaring heeft veel impact gehad op mijn leven. Het ging zo. Ik woonde bij mijn ouders in Vlissingen en op maandag werd ik om 7:30 opgehaald met een busje. Ik stapte in en...

Als je dingen ontgroeid bent!

Ik hoor het steeds vaker om mij heen, van mensen die ik coach, van vrienden om mij heen; Ik ben dat echt ontgroeid hoor. En ik vind dat echt iets heel positiefs! Als je iets ontgroeid bent, dan betekend dat dat je niet stil staat. Sterker nog het betekent dat jij je...

Soms zit het mee, soms zit het tegen.

Bij sommige ondernemers lijkt het of alles lukt, succes op succes. Maar ik weet, als ondernemerscoach, van ondernemers dat dit soms heel anders in elkaar zit. Want soms zit het mee in het leven. Maar er komt ook altijd een tijd dat het minder goed gaat in het leven....

Ben ik een oplichter?

Veel ondernemers hebben dit gevoel wel eens, als het een keer tegen zit of een aantal dingen achter elkaar misgaan. En sommige ondernemers hebben dit gevoel heel vaak, ondanks dat het vaak ondernemers zijn met veel succes, een goede opleiding, een succesvol bedrijf en...

Dat je een onderneming hebt, maakt je nog geen ondernemer.

Dat klinkt misschien vervelend om te zeggen, maar ik weet zeker dat heel veel ondernemers zich hierin, als ze eerlijk zijn, herkennen. En dat is logisch. Vaak is er vanuit een idee of specifieke kennis een onderneming ontstaan. Maar ondernemerschap is meer dan alleen...

Continuïteit is één van DE factoren voor succes.

Continuïteit is één van de grote factoren voor het krijgen en vooral het behouden van succes met je onderneming. Maar eigenlijk met alles wat je doet. Veel succesvolle mensen zeggen vaak; naar de top komen is niet zo moeilijk, aan de top blijven dat is moeilijk....

Hoezo werk ik als life & business coach?

Het is een vraag die mijn vaak gesteld wordt en waar ik een kort en lang antwoord op kan geven. Het korte is: ik vind het gaaf om met iemand iets te creëren, om succes te bouwen. Het lange antwoord is dat ik 17 jaar was toen ik begon met ondernemen. In de afgelopen 30...

Bah, ik moet weer aan het werk.

Als dat het gevoel is waarmee je na je vakantie, weer aan de slag gaat, dan is het misschien een goed idee om je werk en alles er omheen eens kritisch te evalueren. Als je zo van start moet gaan, hoe voel je je dan in december? Als je werk vooral als moeten ervaart,...

Hoe je omgaat met Ups & Downs, zegt wat over jou.

Het leven en zeker het leven van een ondernemer zit vaak vol ups & downs. Hoe je met de downs omgaat, maakt welke impact het op je heeft. Ook bij mij, de afgelopen periode, kreeg ik 10 coach aanvragen van verschillende mensen. Hier was ik uiteraard erg blij mee en...

Koop tijd!

Ik zie bij veel ondernemers en leidinggevende dat als ze een vraag krijgen van een klant of medewerker, ze ook direct met een antwoord komen. Natuurlijk kun je tijd niet letterlijk kopen, maar je kunt wel tijd “kopen” door aan te geven dat je er over gaat nadenken en...

Veel klagen en er niets aan doen!

Veel mensen klagen heel veel en doen er verdomd weinig aan om datgene waar ze over klagen ook ECHT op te lossen. Laat staan om het structureel op te lossen! Kap met klagen en doe er wat aan! En ja, ik vind daar wat van, ik vind het zonde maar ik vind het ook stom!...

Opdringerige sales types.

Toen ik jong was en met mijn vader een winkel binnen stapte, wist ik gelijk of hij iets ging kopen of niet. Dat ging zo; we stapte een kledingwinkel binnen, en hij had een trui vast. Zodra er een verkoper op mijn vader af kwam en zei; we hebben die ook in het groen en...

Google my business.

Google, het is echt een begrip. Zelfs mijn ouders van in de 70 die zeggen het ook: Google het even. Veel mensen zoeken en vinden dingen op Google. Ze zouden ook op zoek kunnen zijn naar jouw bedrijf en daarom is het heel belangrijk dat je als ondernemer zichtbaar bent...

Comfortabel zijn met dat het oncomfortabel is.

In een wereld waarin we worden omringd door comfort en veel doen vanuit onze comfortzone, worden ondernemers vaak geconfronteerd met situaties waarin het oncomfortabel is. Of het nu gaat om moeilijke of pijnlijke beslissingen, het ontvangen van een telefoontje van een...

Discipline.

Ik vind discipline heel eerlijk een rot onderwerp, lekker begin van mijn blogje! Maar ik weet dat discipline heel belangrijk is als je een succesvolle ondernemer wilt zijn of iets wilt bereiken in het leven. Iemand die gedisciplineerd is, kan zichzelf aan sporen om...

Wanneer is goed, goed genoeg?

Het is een vraag waar veel mensen en vooral ondernemers mee worstelen: is het wel goed genoeg? Als je naar het resultaat kijkt, is het dan goed genoeg? Bij veel ondernemers is het nooit goed genoeg. Met als gevolg dat je als ondernemer en als mens nooit tevreden bent...

Je bent het product van de keuzes die je maakt.

Wij mensen zijn het product van de keuzes die we maken, want iedere dag moeten we en mogen we keuzes maken. Maar zijn dit altijd wel overwogen keuzes of laten we onze keuzes beïnvloeden door onze emoties? Veel mensen hebben het idee dat ze goed nadenken voordat ze een...

Mensen die kritiek op je hebben, terwijl ze je niet kennen?!

Veel mensen die negatief zijn of kritiek hebben op hoe je dingen aanpakt, weten vaak helemaal niets van wat er in je leven speelt. Of wat je allemaal doet! Ze kennen je niet goed of helemaal niet, ze weten maar een klein deel van jou. Dat wat ze van je zien,...

Prioriteiten stellen!

Als je iets wilt bereiken in je leven of met je onderneming dan moet je prioriteiten stellen. Je moet tijd maken om de dingen te doen die nodig zijn om te kunnen groeien als mens of met je bedrijf! Want er is nog nooit iemand met zijn handen in zijn zakken een ladder...

30 jaar ondernemer, wat heb ik ervan geleerd? Deel 4.

Ik heb de afgelopen 14 jaar als coach meer dan 5000 + coach gesprekken gevoerd met veel verschillende ondernemers. Van de 30 jaar ondernemerschap en alle coach gesprekken heb ik heel veel geleerd. Ik kan onmogelijk alle ervaringen delen. Maar dit zijn een paar...

Blij zijn voor een ander!

#TipvanJip - Blij zijn voor een ander. Het valt mij op dat steeds minder mensen blij kunnen zijn voor het succes van een ander. Ik merk vooral veel jaloezie, veel onvrede bij mensen. Jaloers dat iemand iets bereikt wat jij ook zou willen bereiken. Dus eerder iemand...

30 jaar ondernemer, de ups & downs! Deel 3.

Deel 3 over 30 jaar ondernemerschap, 30 jaar ondernemerschap is niet alleen maar succes en hosanna geweest. Verre van. Als je 30 jaar onderneemt dan gaan er dingen fout, maak je verkeerde beslissingen, gaan dingen niet zoals gehoopt. Maar ik heb geleerd dat de downs...