Stress verminderen

Stress verminderen

Situatie

Als ondernemer zijnde zou de volgende situatie zo maar eens op jou van toepassing kunnen zijn. Je bent zo druk met je bedrijf dat je het werk overal mee naartoe neemt. Thuis op de bank (als je daar al te vinden bent), tijdens etentjes en bij het aanmoedigen van het team van je kinderen. Zowel je privé leven als je eigen lichaam hebben er overduidelijk onder te lijden.

Probleem

Doordat je al tijden zo ontzettend druk bezig bent, is de balans tussen werk en privé volkomen zoek geraakt. Je slaapt slecht, krijgt jezelf niet meer opgeladen en je hebt eigenlijk nergens meer energie voor. Door deze vicieuze cirkel waarin je zit, wordt het uiteindelijk alleen maar erger. Maar wat is hier nu aan de hand? Simpel, je hebt veel te veel stress!

Begrip

En dat is ergens wel te begrijpen, want je hebt immers veel verantwoordelijkheden. Het is niet alleen maar de kassa die rinkelt. Je hebt medewerkers die thuis ook monden te voeden hebben en een druk leven hoort nou eenmaal bij het ondernemerschap. Maar wat nou als je vertel dat je er zelf voor kunt zorgen dat je jouw stressniveau kunt verlagen? Niet tijdelijk, maar zelfs structureel?

Oplossing

Door als coach samen met jou te gaan kijken waar de stress nu écht vandaan komt, kunnen we samen voor zorgen dat je zelfs al met kleine veranderingen en aanpassingen in je dagelijkse leven en de gewoontes die daarbij horen, al een gigantisch positief effect kunt realiseren. Het resultaat is een fluitende partner die er weer 100% bij de les is, zowel zakelijk als privé. En daar wordt iedereen toch blij van?

Wil je ook minder stress ervaren, neem dan geheel vrijblijvend contact op voor een kennismakingsgesprek.

Verdieping

Stress verminderen.

Stress heeft voor veel mensen te maken met je zorgen maken over iets, vaak over iets wat dicht bij je staat of waar je veel mee bezig bent in je leven. Dat heeft vaak te maken met werk, met je bedrijf, ziekte, emotionele problemen, te veel verantwoordelijkheid op je nemen of andere problemen in de privésfeer. Veel van de ondernemers die ik coach hebben te maken met stress. En ik ga mijzelf hiermee niet populair maken, de stress die de ondernemers ervaren hier hebben ze zelf veel invloed op. Misschien moet ik het als oprechte en eerlijke coach het nog wat scherper zeggen, het ligt in heel veel gevallen aan de ondernemer zelf. Misschien niet leuk om te lezen en misschien haak je nu wel af, dat mag natuurlijk maar dan mis je wel de kans om iets te leren.

Oorzaken van stress.

Het gaat bij ondernemers uiteraard bijna altijd over balans, die is zoek en de ondernemer is met zijn aandacht veel te veel doorgeslagen naar het bedrijf. De ondernemer vraagt veel te veel van zichzelf en zijn lijf want de balans tussen werk en ontspannen/ privé is helemaal zoek. Door dat iemand te veel werkt, te veel moeten van zichzelf of er ander privé gerelateerde zaken spelen heeft dit veel invloed op het werk. Ondernemers zijn vaak veel te veel bezig met in hun bedrijf te werken waardoor ze geen tijd meer voor zichzelf of hun partner /gezin hebben. En hierdoor niet meer kunnen ontspannen en opladen. Vooral het opladen is waar het mis gaat want aangezien alle energie naar de onderneming gaat heb je geen energie meer voor privé ontspanning. En juist die ontspanning maakt dat je weer kan opladen wat energie geeft om er tegenaan te gaan in je bedrijf. En zo ontstaat een vicieuze cirkel waar veel mensen alleen niet meer uit komen. Dat is vaak het moment dat ondernemers, directeuren vaak bij mij aankloppen.

Gevolgen van stress.

Stress betekend voor je lichaam dat je lijf heel alert is (gespannen) en dat het lichaam zich klaarmaakt voor een vecht of vlucht reactie. Want je lichaam denkt dat dit wellicht nodig is en hiervoor maakt je lijf het stress-hormoon Cortisol aan. Stress is dus naast veel druk en onrust in je hoofd ook lichamelijke spanning en dit beïnvloedt al je dagelijkse routines. Stress kan veel impact hebben op dingen die je je inbeeldt (zorgen over maakt) maar ook dingen die zich echt afspelen. Omdat je door stress soms dingen verbeeld of groter maakt dan de werkelijkheid is wordt het ook echt een groot probleem. (Selffulfilling provecy)

Vicieuze cirkel doorbreken.

Wat ik altijd aan ondernemers vraag is waarom het bedrijf zo aan hun aanwezigheid of inzet af hangt en wat gebeurt er dan als jij je beide benen breekt? Maar ook wat zegt het over jou en het bedrijf als het zo afhankelijk is van jou als eigenaar. Daar ligt dus het eerste punt van aandacht, zorg dat je bedrijf minder om jou draait, dat maakt je bedrijf veel sterker en ook veel meer waard. Voor veel ondernemers heel moeilijk maar; maak jezelf minder belangrijk of wat scherper gezegd vind jezelf wat minder belangrijk. En heel belangrijk zorg ervoor dat je personeel weet wat ze moeten doen (taken, targets en verantwoordelijkheden op papier) en beoordeel en beloon ze hiervoor. Als het bedrijf minder om jou draait, dat is ego technisch gezien misschien minder leuk maar dat heeft wel een aantal grote voordelen. Belangrijkste daarvan is dat jij als eigenaar minder nodig bent op de zaak. Aan ipv in. Ik ga heel vaak met ondernemers aan de slag om niet meer “IN” het bedrijf te werken maar juist veel meer “AAN” het bedrijf te werken. Als je leert om als ondernemer om meer “aan” je bedrijf te werken heb je meer overzicht, zie je daardoor beter wat je moet aanpassen of verbeteren. Tevens draait het bedrijf dan niet meer om jou wat het veel meer waard maakt maar het maakt het bedrijf ook veel minder kwetsbaar. Als je als ondernemer dan je beide benen breekt stoppen de inkomsten niet maar lopen gewoon door. Het klinkt misschien allemaal logisch maar ik zie het bij ondernemers zo vaak anders dus denk is kritisch na, kan jij een maand zonder problemen weg bij je bedrijf? Loopt alles dan gewoon door, dan ben je echt goed bezig!

Tips voor minder stress;

  • Leer de signalen te herkennen als stress opkomt en handel ernaar.
  • Regelmaat in je leven, vaste afspraken met de gym en andere wekelijkse rituelen.
  • Voldoende slaap, zorg dat je minimaal 7 tot 8 uur per dag slaapt en leg je telefoon in een andere kamer.
  • Eet gezond.
  • Ga sporten.
  • Leg je telefoon, laptop of tablet vaker weg, zodat je echt ontspant.
  • Leer NEE zeggen tegen de ander en zeg JA tegen jezelf.
  • Doe alles wat je doet rustiger aan.

Neem geheel vrijblijvend contact op

Heb je vragen, of wil je misschien direct beginnen?
Neem contact met mij op via info@lifecoach-rotterdam.nl

Contactgegevens

06-23 23 98 22
info@lifecoach-rotterdam.nl

Adres

Catharina van Zoelenstraat 49
3034 SW Rotterdam

Openingstijden

08:30 uur tot 18:00 uur