Persoonlijke ontwikkeling

Persoonlijke ontwikkeling voor particulieren

Situatie

Opeens ben je volwassen. Je bent al een tijdje klaar met je studie, hebt samen een gezinnetje gesticht en je zit prima op je plek bij je eerste - of misschien wel tweede - baas. Lekker een vast ritme van negen tot vijf, vrijdag op de bank en in het weekend sporten. Misschien staat er zelfs nog iets leuks op de agenda. En zondagavond werk je eigenlijk al naar de maandagochtend toe.

Probleem

Voor heel veel mensen is dit een prima bestaan. Maar ook een heel groot deel van die mensen krijgt vroeg of laat een gevoel van; ‘Is dit het nou?’ Ze weten niet waar de schoen wringt want eigenlijk hebben ze gewoon een heel fijn leven. En als je niet weer waar het aan ligt, is het ook lastig om een oplossing te vinden. Welnu de oplossing zit ‘m in persoonlijke ontwikkeling.

Begrip

Het is heel normaal dat mettertijd een stemmetje in je hoofd begint te vertellen dat je iets mist. Dit betekent dat je al een tijdje in je comfort zone zit. Maar juist buiten je comfort zone vindt de magie plaats. En die magie kun je vinden op verschillende manieren, op verschillende plekken. Denk aan je eerste keer fietsen zonder zijwieltjes, denk aan je eerste dag school of je eerste date.

Oplossing

Dit zijn allemaal spannende momenten die je overwint. En door die momenten te overwinnen werk je aan je persoonlijke ontwikkeling. Tijdens mijn training help ik je richting te geven in je zoektocht en geef ik je handvatten en aanwijzingen. Samen komen we erachter waarin en hoe jij persoonlijke groei kunt realiseren. En wie weet, misschien wil je wel gaan reizen, ondernemen of opnieuw gaan leren.

Wil jij ook meer persoonlijke ontwikkeling, neem dan geheel vrijblijvend contact op voor een kennismakingsgesprek.

Verdieping:

ALS JIJ NIET INVESTEERT IN JEZELF, WIE DAN WEL?

Als je opgroeit wordt er (doorgaans) veel tijd, moeite en geld in je geïnvesteerd om je te laten groeien en je talenten te laten ontwikkelen. Je krijgt eerst een driewieler en later een fiets. Vervolgens ga je naar zwemles en misschien volgt er ook nog wel een leuke hobby. En je mag natuurlijk naar school. Allemaal dingen die jou als mens laten groeien. Toch?

Je bedrijf kan nooit verder groeien dan jij als mens gegroeid bent!

Veel ondernemers hebben een coach. Dit is natuurlijk geen toeval want een coach ondersteunt je, is opbouwend kritisch, onafhankelijk en zet je (als het een goede coach is) aan het denken. En dat levert de ondernemer betere resultaten en meer succes op.

Onafhankelijk meekijken

Al meer dan 11 haar coach ik ondernemers variërend van relatief kleine ondernemers tot grotere bedrijven waar miljoenen worden omgezet. Overigens zie ik een topsporter, presentator, muzikant of acteur ook als een ondernemer. Als coach ben ik onafhankelijk en kan ik dus ook met een onafhankelijke, kritische en objectieve blik meekijken in iemands bedrijf en leven. En hierin ligt mijns inziens de kracht van een goede ondernemerscoach.

Troebele visie

Vaak zien ondernemers door de hoeveelheid werk hun prioriteiten niet meer helder en komt het team daardoor ook vast te zitten. Veel ondernemers kunnen lastig delegeren of bepaalde opdrachten loslaten waardoor ze omkomen in het werk. Hierdoor verwatert dat wat daadwerkelijk van belang is. Beslissingen en strategieën worden soms op basis van jaren oude vastgeroeste ideeën uitgevoerd. Maar de wereld verandert in een razend tempo dus als ondernemer “moet” je vaak mee gaan, anders mist je bedrijf op termijn de boot.

Processen checken

Hetzelfde geldt voor het personeel van de ondernemer. Je moet hier kritisch naar blijven kijken want je omzet hangt voor een groot deel van je mensen af. Samen kritisch specifieke processen onder de loep nemen kan veel invloed hebben op de ontwikkeling van het bedrijf. Juist met een buitenstaander. Een coach kijkt als buitenstaander met een frisse onbevangen blik naar jouw zaak en dit kan je veel nieuwe ideeën en inzichten opleveren. Als ondernemer moet je mijn inziens namelijk vooral áán je bedrijf werken, in plaats van ín je bedrijf.

Investeer in jezelf en neem een coach

Door lastige situaties samen met een coach te onderzoeken. Door te onderzoeken en vast te stellen waar je precies tegenaan loopt en wat je hieraan wilt veranderen. En samen tot de kern van je probleem of uitdaging te komen. Door te werken aan zelfinzicht en dus aan zelfkennis. Wie ben je echt, wat drijft je en waar krijg je energie van. Door te leren je gevoelens en gedachten te herkennen en te uiten. Door duidelijk te zijn en krachtig voor jezelf op te komen. Door problemen te overwinnen en patronen te doorbreken. En door concrete doelen te stellen. Waar sta je nu en waar wil je naartoe, en wat zijn de stappen die je daartussen moet zetten. Gestimuleerd door de coach werk je doelgericht aan een positieve verandering in je leven zowel privé als zakelijk. Zonder al te veel op te willen scheppen zijn de ondernemers of personen waar ik als coach mee ging werken altijd beter gaan functioneren. Want de beste investering die een ondernemer of mens kan doen… is in zichzelf! Met een beter functionerende ondernemer of mens word je als mens veel gelukkiger. Met als bonus voordeel voor de ondernemer gelukkiger personeel hierdoor betere bedrijfsresultaten. Dan ben je opeens volwassen, klaar met studeren en aan het werk geslagen. En dan? Dan ontstaat voor veel mensen toch een soort van sleur. Van maandag tot en met vrijdag werken, vrijdag op de bank en in het weekend wat leuks doen. En op maandag mag je jezelf weer melden bij de baas of ben je weer de baas als je ondernemer bent. Misschien wat gechargeerd maar veel mensen zullen het wel zo ervaren. Toch?

Wil je werken aan:

 • Ontdekken wat jij wilt in je carrière en hoe jij je verder kan ontwikkelen.
 • Wil je meer grip en sturing krijgen op lastige situaties in je werk.
 • Het vergroten van je zelfvertrouwen.
 • Het versterken van je communicatieve vaardigheden.
 • Je zekerder en minder bang voelen
 • Minder snel boos en geïrriteerd zijn
 • Prioriteiten stellen, timemanagement zodat je met veel meer plezier, voldoening op je werkdag terug kunt kijken.
 • Het verbeteren van je relaties zowel privé als op je werk (met medewerkers of leidinggevende).
 • Beter leren leidinggeven als eigenaar of leidinggevende zodat je een beter contact hebt met je medewerkers en samen de doelen kunt behalen.
 • Leren omgaan met werkdruk en werkstress en leren om beter en meer te ontspannen en effectiever te werken.
 • Leren waar je uitstelgedrag, faalangst, bovenmatig behoefte aan controle of perfectionisme vandaan komt en hoe je hier ander mee om kan gaan.
 • Leren om je sociale vaardigheden te ontwikkelen en minder sociale problemen te ervaren.
 • Leren om assertiever te zijn in nieuwe situaties, waar mensen over je grenzen heen gaan of zich niet aan gemaakte afspraken houden. Leren constructief feedback geven en ontvangen en lastige gesprekken voeren.
 • Leren om confrontaties en weerstand om te gaan end it niet uit te laten lopen op een conflict.

Leren geeft energie

Lees mijn inleiding nu nog eens en je vindt daar één van de antwoorden. Je was als jonkie aan het groeien, aan het ontwikkelen. En van nieuwe dingen leren krijg je energie en ontwikkel je zelfvertrouwen! Je was ook constant buiten je comfortzone bezig. Van de driewieler ging je naar de fiets met zijwieltjes, en op de duur lukte alles zonder die zijwieltjes. Hoe gaaf was dat?! En hoe stoer voelde je jezelf? En dat allemaal omdat je iets nieuws had geleerd. Omdat je over een angst (fietsen zonder zijwieltjes) heen was gestapt.

Kom uit je comfortzone

Hoe vaak doe je nu nog iets voor het eerst? Niet vaak? Dan verblijf je dus heel vaak binnen je comfortzone. Het leven wordt geleefd buiten de comfortzone! Door zo nu en dan buiten deze comfortzone te treden blijf je jezelf ontwikkelen. Ik weet nog goed dat ik met mijn beste vriend op Koh tao in Thailand was en dat hij ging duiken, ik keek vanaf de kant toe en dacht; never!. Maar op den duur was ik toch getriggerd en dacht; ik doe een proefduik.

Investeer in jezelf voor mee groei

Je moet soms tijd, moeite en geld in jezelf investeren want je ouders of opvoeders doen dat - als ‘t goed is - nu niet meer. Hierdoor groei je elke keer weer, en persoonlijke groei geeft een mens enorme voldoening. Als coach probeer ik met mijn klanten altijd te zoeken naar waar de uitdaging of ontwikkelvraag ligt. Want als we die samen goed kunnen invullen, dan groei jij als mens en heb ik een tevreden klant.

Uit de automatische piloot

Als je meer succes wilt met je eigen bedrijf of binnen je organisatie dan zal je jezelf moeten ontwikkelen en dan heb je soms iemand nodig die je van de automatische piloot afhaalt. Iemand die met je mee kijkt en waar nodig kritisch naar je is. Iemand die je een spiegel voorhoudt en je helpt om wat zelfreflectie toe te passen. Dit allemaal met als doel om meer te groeien en jezelf verder te ontwikkelen. Om iets nieuws te leren of juist af te leren. Waardoor je succesvoller én gelukkiger wordt. Nieuwe inzichten geven nieuwe energie, en nieuwe energie levert weer meer groei en succes op. Groei, ontwikkeling en verbetering... het deed je vroeger al goed. En dat is nu nog steeds het geval. Want zeg nou zelf, rij jij nog steeds op een driewieler rond?

Neem geheel vrijblijvend contact op

Heb je vragen, of wil je misschien direct beginnen?
Neem contact met mij op via info@lifecoach-rotterdam.nl

Contactgegevens

06-23 23 98 22
info@lifecoach-rotterdam.nl

Adres

Catharina van Zoelenstraat 49
3034 SW Rotterdam

Openingstijden

08:30 uur tot 18:00 uur