We zijn er als mensen vaak erg goed in om onszelf vooral te verliezen in bijzaken. De hoofdzaken krijgen te weinig of geen aandacht. Best apart. Is de hoofdzaak niet belangrijk genoeg? Of te moeilijk om daarover na te denken?
Als je op je werk of in relaties iedere keer over “iets” in conflict komt, kun je wel iedere keer een andere baan zoeken of een nieuwe relatie beginnen. Maar mijns inziens zou je er als mens meer van leren als je weet waardoor de conflicten ontstaan. Voor veel mensen is het moeilijk om kritisch naar zichzelf te kijken. Volgens mij komt dit omdat mensen het te confronterend vinden om te zien wat hun aandeel is. Maar ook omdat het lastig is om hoofd- en bijzaken van elkaar te onderscheiden; lastig om tot de kern van het probleem te komen.
Vind de oorzaak
Hoofd- en bijzaken, Oorzaken en gevolgen: ze worden net als de kip en het ei vaak door elkaar gehaald. Als je iedere keer dat je problemen hebt op je werk of in een relatie alleen maar naar de ander wijst ben je mijns inziens niet eerlijk naar jezelf, dan mis je de kans om te leren van je fouten en dus te groeien als mens. Als coach vind ik het belangrijk om dit samen met mijn klant te onderzoeken zodat we de oorzaak aan kunnen pakken. Ik hoor je denken; ‘dat weet ik echt zelf wel.’ Maar even eerlijk: Waarom komt het probleem dan steeds terug?
Zonder wrijving geen glans
Je hebt als mens tegenslagen of problemen nodig om als mens te groeien. Maar als mens kun je alleen groeien als je eerlijk bent naar jezelf en durft te kijken naar de problemen waar je tegen aanloopt. Dus wil je een probleem echt voorgoed oplossen en achter je laten, dan moet je de oorzaak van het probleem onderkennen en aanpakken. Dit is vaak nog niet zo makkelijk, maar zonder wrijving geen glans.
Plak die fietsband
Ik kom het vaak tegen gekomen dat klanten een snelle oplossing willen. Een doekje tegen het bloeden. Door de tien jaar dat ik als maatschappelijk werker actief was, en in de acht jaar als fulltime coach, weet ik dat problemen dan steeds terug blijven komen.
Je kan een fietsband iedere keer weer op pompen, geen probleem als je een fietspomp hebt, maar effectiever en handiger is om de band echt te plakken.
Objectiviteit
Ligt het altijd aan de ander of heeft jouw gedrag of keuzes misschien ook invloed op de problemen? Hoe verleidelijk het ook is om bij je beste vriend(in) of fijne collega ten rade te gaan, dit is niet altijd de beste raadgever. In heel veel gevallen zijn ze vanuit vriendschap veel te lief voor jou of (financieel) afhankelijk van jou. En dus zal hun advies gekleurd en dus niet helemaal objectief zijn.
Het probleem aanpakken
Juist door met een professionele buitenstaander over bepaalde situaties of problemen te praten, kom je tot nieuwe inzichten en oplossingen. Zeker als die buitenstaander een goede coach is die al jaren problemen inzichtelijk maakt en hierdoor samen met de klant een goede oplossingen creëert. Regelmatig hoor ik van klanten; ‘Dat ik dat zelf niet heb gezien zeg!’ Als je focust op de kern van het probleem, dan komt de oplossing vanzelf. Doe je dat niet, dan kan de oplossing heel lang op zich laten wachten. Soms wel een leven lang. Kom op dus, pak die koe bij de horens!
De sleutel tot de ander, ben jezelf!
Lees ook de andere blog’s, de eerste afspraak is altijd gratis!
Jip Rietbergen
06-23 23 98 22