Als coach praat ik met mijn klanten vaak over zowel zakelijke of privé relaties of het verkrijgen van een liefdes relatie. Hierbij wat tips, sommige zijn meer gericht op een liefdes relatie maar sommige zijn ook zakelijk toepasbaar.
1. Luister naar elkaar
Ieder mens wil gezien, geliefd en gehoord worden. Maar dat kan alleen als je écht luistert naar wat je vriendin, vriend of collega nodig heeft. Een goede relatie bestaat uit luisteren en werken. Werken aan interactie en aan de onderlinge verhouding met elkaar. Interactie ontstaat alleen als je echt luistert (en minder praat), en daardoor begrijpt hoe de ander in elkaar steekt, en wat de ander nodig heeft. Hier moet je dan wel begrip voor hebben en actie op ondernemen. En het allerbelangrijkste is uiteraard lief zijn naar elkaar.
2. Sta open voor kritiek en – jazéker – doe er iets mee!
Ook al is het niet altijd leuk om te horen, in kritiek zit vaak wel een kern van waarheid. Ik zeg tegen mijn klanten altijd dat je kritiek als een cadeautje moet zien. Je kunt namelijk beter, succesvoller of gelukkiger worden als je wat doet met de kritiek. Misschien vind jij de kritiek onzin maar je partner irriteert zich er aan. Dus als je de relatie in stand wil houden zal je er dus iets mee moeten doen. Anders blijft de kritiek en gaat het op een gegeven moment tot conflicten leiden, met alle gevolgen van dien.
3. Zonder wrijving geen glans
In elke – ja elke – relatie komen ruzies voor. Het is natuurlijk nooit leuk om ruzie te hebben maar zo leer je elkaar beter kennen, en je komt erachter wat iemand belangrijk of irritant vindt. Om het aantal ruzies te doen verminderen, zal je er dus wat mee moeten doen anders blijf je steeds om dezelfde soort dingen ruzie maken en verandert er niks. Probeer zaken écht uit te spreken en het niet dood te zwijgen. Daar los je namelijk niets mee op. Handige extra tip; soms kun je beter een dag later een ruzie uit praten. Dan zit je er beiden meestal minder emotioneel in.
4. Leer de waarschuwingssignalen van je partner te zien
Veel mensen spreken vaak niet uit wat ze daadwerkelijk dwars zit. Integendeel, veel mensen kroppen het op totdat het te laat is. Leer daarom jezelf aan om de stemmingen van je partner af te tasten (als die anders is dan normaal), en oprecht te vragen wat er is, en wat jij eraan kan doen om zijn of haar stemming op te vrolijken. Dit kan natuurlijk alleen maar als je echt en onbevooroordeeld luistert.
5. Accepteer dat meningen kunnen verschillen
We moeten écht blij zijn dat wij als mensen niet allemaal hetzelfde leuk, mooi, lekker of grappig vinden. Het is daarom ook onzin om te denken dat partners altijd dezelfde mening over iets moeten hebben. Respecteer de mening van je partner of collega, ook al ben je het er niet mee eens. Laat de ander in zijn of haar waarde.
6. Benoem waarover je boos bent
Mensen worden vaak boos omdat ze zich niet gezien, gehoord of geliefd voelen. Je partner wilt vóélen dat er naar haar of zijn wensen geluisterd wordt. Hij of zij wil dat jij ziet wat jij voor hem of haar over hebt en betekent, en wil zich geliefd voelen om wie hij of zij als mens is. En dat kan alleen maar door goed te luisteren en actie te ondernemen. Benoem waarom je boos, verdrietig of gekwetst bent en praat het uit. Gedeelde smart is halve smart, zei mijn oma altijd.
7. Hoe zou jij het vinden om met jezelf een relatie te hebben?
Vraag jezelf eens af of je nog wel zo leuk bent voor je partner? Of ben je alleen maar bezig met je werk, je vrienden of je hobby. Of erger nog, je bent aan het zeuren over alles? Heb daarom het lef om aan je partner te vragen of deze nog gelukkig met jou is. Als er dan kritiek komt probeer dit dan te begrijpen en ga niet in discussie. Het is tenslotte hoe je partner jou ervaart. Zorg er wel voor dat de kritiek duidelijk is, zodat je er ook echt wat aan kan doen.
8. Maak tijd voor elkaar!
Door internet, tv, Facebook en WhatsApp hebben we wel contact met elkaar, maar tegelijkertijd ook weer niet. Maak daarom af en toe eens bewust tijd voor elkaar. Leg de telefoons is weg en ga samen uit eten. Maak samen eens een bos- of strandwandeling en praat met elkaar. Het gaat natuurlijk niet om wát je samen doet, maar om het echt samen zijn. Door alle afleidingen die er zijn, vergeten we wel eens dat gewoon samen zijn ook héél fijn kan zijn.
9. Verbeter de onderlinge communicatie
Communicatie tussen mensen verloopt niet altijd even soepel. Hetzelfde gaat op voor partners of collega’s. Mensen zijn vaak geneigd om in plaats van écht te luisteren, vooral zelf te praten. De Dalai Lama zegt; ‘Als je praat, herhaal je vaak wat je al weet. Als je luistert, leer je vaak iets nieuws.’ Zo zou dat in je relatie ook moeten zijn. Luister goed en doe er wat mee omdat je partner daar gelukkig van wordt. En als je partner gelukkig is, word jij daar waarschijnlijk ook gelukkig van!
10. Over dat gras bij de buren…
Wees tevreden en gelukkig met wat je hebt. Wees blij met wat er allemaal wel is in je leven en relatie. Focus op dat wat er is. Voor de mannen; je komt niet opeens een vrouw tegen die hem overdwars heeft zitten 😉 Waar het volgens mij om gaat is dat je koestert wat er voor moois is tussen jou en je partner. En hoe “leeg” het zou zijn zonder je partner. Wees lief voor elkaar. En als het niet werkt, stop er dan mee.
Hou van diegene die je lief hebt!
Lees ook de andere blog’s, de eerste afspraak is altijd gratis!
Jip Rietbergen
06-23 23 98 22