Succes is niet te koop, dat moet je opbouwen.

Succes is niet te koop, dat moet je opbouwen.

Oké, ik moet even iets opbiechten. Al langere tijd erger ik mij echt groen en geel aan zogenaamde 'coaches' die allerlei onlinecursussen aanbieden en je dan gouden bergen beloven. Trap hier niet in! Zo werkt het helaas nou eenmaal niet. Dit is een kritische blog over waarom dit "gebakken lucht" is, als je daar geen zin in hebt lees dan vooral niet verder.

Sorry als ik je uit de droom help, maar ik leg het je graag even uit. Als het allemaal zo makkelijk zou zijn als deze zogenaamde "coaches" beweren, dan zou waarschijnlijk iedereen wel succesvol zijn, nietwaar? De waarheid is net zo eenvoudig, alleen niet voor iedereen even makkelijk te accepteren. Succes kun je niet kopen. Je moet er keihard voor werken. Het kost offers, bloed, zweet en tranen.

Magische formule
Sommige 'coaches' beweren dat ze een magische formule hebben, die ze dan naar je mailen, en die de sleutel is tot succes. Hun formule (vaak een filmpje) zou je grote rijkdom en welvaart brengen en dat allemaal vanuit je luie strandstoel. En terwijl ze je nooit zien en spreken. Welnu, dit bestaat niet. Sorry. Als je hier stiekem toch echt vurig in gelooft, dan - please - bel me even. Dan leg ik het je haarfijn uit. Free of charge uiteraard. Coaches die een magische formule hebben kletsen echt uit hun nek. Punt. De enige formule die ze hebben, is er één om hun portemonnee lekker te vullen.

Maatwerk
Coaching is veel meer dan een leuk algemeen verhaal met allerlei quasi-interessante stappen. Sterker nog, coaching is maatwerk. Wat voor de één werkt, werkt niet per definitie ook voor iemand anders. Als coach kan ik jou pas helpen met het boeken van progressie als ik weet wie je bent, wat je triggers zijn, waar je onzeker over bent of wat je lastig vindt. Ik zei het al, succes is niet te koop. Er zijn geen quick fixes om dat te bereiken. Het vraagt om nieuwe inzichten en vereist leermomenten.

Quick fix
Heel veel mensen zijn niet gelukkig met bepaalde aspecten in hun leven en willen hier verandering in zien. Maar ze willen er stiekem liever niet al te hard voor werken. Dan klinkt zo'n 'magische' boodschap natuurlijk als muziek in de oren. De enige persoon die hier echter beter van wordt, is die zogenaamde 'coach'. Hij of zij krijgt dankzij jou namelijk wél daadwerkelijk de gouden bergen die hij uitgerekend jou belooft.

Succes is niet te koop
Een voorbeeld; Eens in de zoveel tijd zie je een voetbalclub die allemaal sterspelers koopt en dan verwacht je; 'Die gaan gaan vast veel winnen.' Maar de overwinningen en dito prijzen blijven uit. Een ander voorbeeld is een concept of een dienst dat in het ene land heel goed loopt of werkt maar in Nederland voor geen meter aanslaat. In beide gevallen wordt er aangenomen dat succes een trucje is dat gewoon naar hartenlust gekopieerd kan worden. Nogmaals, success is niet te koop.

There is no failure, you either win or learn
Hoe behaal je dan wel succes. Falen bestaat niet. Ik geloof hier echt heilig in. Of je wint, of je leert ervan. Zo werkt het. Want als je niet wint, kom je tot nieuwe inzichten. Ik coach je naar die nieuw inzichten. Zo ontdek je waar het mis ging of beter kan, en vervolgens ga je daaraan sleutelen zodat je er beter in wordt. Het allerbelangrijkste is dat je het blijft proberen en niet opgeeft. Nooit. Alle zeer succesvolle ondernemers die ik ken of coach, hebben keihard gewerkt voor hun successen. Ze hebben fouten gemaakt, ervan geleerd en vervolgens hebben ze doorgezet.

De fundering van succes
Ik heb het in een ander blog al eens beschreven; De 'fouten' die je maakt zijn het fundament voor het succes dat je uiteindelijk krijgt. Succes komt als je ervoor wilt werken. Je moet eraan bouwen en schaven. Je moet het zorgvuldig laten groeien en in de juiste richting duwen. Je moet je eigen weg - jouw eigen, unieke manier vinden - en doen wat bij jou past. Want alleen dan ben je echt en oprecht. Pas dan ben je authentiek. Je kunt dan ook niet door de mand vallen want je bent echt en de beste versie van jezelf. En dat is wat mensen zien, ervaren en appreciëren.

Het perfecte maatpak
Als coach luister en observeer ik. Ik vraag door, overdrijf, ben kritisch, spiegel en bagatelliseer met als doel meer inzicht, (zelf)kennis en focus bij jou als coachee. En daardoor meer focus op jouw persoonlijke doel. Dat is vaak de eerste stap naar meer succes, zelfkennis, zelfinzicht en doorzetten. Geen magische formule, maar coaching op maat. One size fits all, werkt niet. Geen stijf, goedkoop 'magisch' confectiepak, maar een - speciaal voor jou op maat gemaakt - 'lekker zittend' pak dat perfect past bij wie jij bent.

Het coachtraject dat wél werkt
Ik heb nu een succesvolle coachpraktijk maar daar heb ik wel veel moeite voor gedaan. Ik heb er al mijn energie in gestoken. Ik heb fouten gemaakt, mijn hoofd gestoten en leergeld betaald. Een coachtraject bij mij gaat er dan ook om wie jij bent en wat jouw doelen en ideeën zijn. Daardoor wordt het coachtraject een maatpak speciaal voor jou. Met maar één bikkelhard doel; het resultaat dat jij voor ogen hebt. Ik zal je een geheimpje verklappen. Het werkt als een tierelier.

Jip Rietbergen
Life & Business coach.

06-23 23 98 22

Lees meer

De illusie van het ondernemerschap..

Al meer dan twaalf jaar coach ik ondernemers. Heel vaak zijn mensen ondernemer geworden vanwege de vrijheid die dat brengt. Om meer tijd te hebben voor gezin, vrienden en sport, of om flexibel te kunnen werken. En uiteraard omdat de verdiensten vaak beter zijn dan in...

Hoe werk ik als businesscoach?

Ik coach en help jou bij het behalen van je doelen! De meeste ondernemers die zoeken naar een businesscoach, zitten met een uitdaging of een probleem dat hun persoonlijke en/of zakelijke groei in de weg staat. Voor mijn businesscoaching heb ik geen vaste werkwijze,...

Coach voor ondernemers maar zelf ook ondernemer!

Vaak krijg ik de vraag waarom ik mij als coach met name richt op ondernemers, en wat ik zelf met het ondernemerschap heb. Dat zit zo; Toen ik 16 jaar was, begon ik met plaatjes draaien in clubs. Ik vond housemuziek leuk en begon platen te kopen in Rotterdam. Ik woonde...

Problemen zijn goed voor je?!

Klinkt misschien gek omdat zo te zeggen. Wellicht denk je nu; 'Dus jij zegt dat al deze ellende ook iets goeds heeft? Ben je wel helemaal goed bij je hoofd?' Nou, ik weet heel zeker dat de ellende of problemen die mensen meemaken, bijdragen aan het behalen van succes...

Assertiever worden, wat levert dat op?

Als ondernemer word je soms knettergek van alle vragen die je op je krijgt afgevuurd. Het lijkt soms wel alsof iedereen - niet alleen klanten maar ook vrienden - op jouw hulp rekent terwijl je daar lang niet altijd zin in hebt. Klinkt bekend? En vind je het dan lastig...

2020. Weer een jaar aanrommelen… Of aanpakken?

Terwijl ik op vakantie ben in Thailand en Vietnam, zit ik te mailen met een ondernemer die aan de ene kant graag wil starten met een coachingstraject. Maar hij twijfelt. Hij blijft maar twijfelen. Ondanks dat ik op vakantie ben leek het me leuk om er op het strand een...

Grenzen aangeven.

Nee zeggen heeft ook iets positiefs, In mijn coachgesprekken gaat het bijna dagelijks over je grenzen aangeven en het bewaken ervan. En dan overdrijf ik echt niet. Of je nu een ondernemer bent met 40 man personeel, iemand met een hoge functie bij een grote corporate,...

“Slachtoffer” van je eigen succes..

Het nut van reflecteren met een coach. Afgelopen tijd was ik erg druk met tal van coachtrajecten met allemaal verschillende ondernemers. Hierdoor kwam ik aan bepaalde dingen niet meer toe. Ironisch genoeg juist de dingen die er mede voor hebben gezorgd dat mijn...

2019 Meer succes, of opnieuw een jaar aanmodderen?

Zo aan het einde van het jaar wordt er traditiegetrouw stilgestaan bij het afgelopen jaar. Wat heeft 2018 jou gebracht? Waar ben je blij mee? Waarmee niet? En waarom doe je daar niks of te weinig aan? Sommige mensen krijgen last van een rotgevoel - of erger nog - een...

Ondernemers(chap). Wat heb ik ervan geleerd?

Vinyl, nu het goud van puristen, maar ik ben er ooit mijn pad als ondernemer mee begonnen. Toen ik op 17-jarige leeftijd als dj begon met draaien kreeg ik daar af en toe een paar gulden voor. Soms zelfs niet eens. Als ik destijds een coach had gehad… man, man, man....

Succesvol ondernemen begint bij jezelf.

Dagelijks stap ik als coach bij verschillende bedrijven binnen en in heel veel gevallen zie ik dat ze tegen problemen aan lopen. De onderneming is organische gegroeid en ze willen door groeien naar een professioneel bedrijf. Vaak is er maar 1 iemand die deze groei...

Mijn verhaal van 20 jaar werken met mensen

Toen ik laatst Linkedin aan het updaten was, ontdekte ik dat ik dit jaar al weer 20 jaar met mensen werk. 20 jaar! Nu alweer 10 jaar als Coach maar ik begon mijn loopbaan als maatschappelijk werker en werkte ik 10 jaar met alcohol- en drugsverslaafden.  10 jaar...

Ondernemers valkuilen

Ondernemen is superleuk maar gaat altijd gepaard met hoogte- en dieptepunten, en bloed, zweet en tranen. Ondernemen is vooral leuk als je veel klanten hebt, als het goed gaat met je bedrijf en uiteraard als je winst maakt. Maar het komt ook voor dat je er steeds...

Lifecoach Rotterdam (in het) nieuws

Lifecoach Rotterdam is zoals je mag verwachten altijd bezig met persoonlijke en zakelijke groei, practice what you preach! In 2017 is Lifecoach Rotterdam uitgegroeid tot een zeer succesvol coach bureau, steeds meer bedrijven en mensen laten zich door ons coachen. Het...

Niet iedereen met een onderneming, is een ondernemer

Mee eens? Of onzin? Ik denk dat veel ondernemers stiekem getriggerd zijn door mijn stelling. En sommigen zullen het, als ze heel eerlijk zijn, met me eens zijn. Veel ondernemers zijn vroeger ooit begonnen vanuit de gedachte om te pionieren, niet wetende dat ze een...

Coaching verhalen deel 2

Naar aanleiding van de vele reacties en coach-aanvragen na mijn vorige blog met coaching verhalen bij deze een vervolg. Met bijna 19 jaar ervaring zou ik iedere week wel een verhaal kunnen schrijven maar daar heb ik geen tijd voor. Mensen vragen mij regelmatig welke...

Focus op wat je wilt, niet op wat je niet wilt!

Als je aan sommige mensen vraagt hoe hun ideale baan eruit ziet dan omschrijven ze deze als volgt; Géén 9-5, géén groot team en niet iedere dag hetzelfde werk. Valt het jullie op? Ik vroeg wat je wél wilt. Niet wat je allemaal NIET wilt. Herkenbaar? Dit is zeker geen...

Ben jij beïnvloed door pesten?

In de 18 jaar die ik met mensen werk, 10 jaar als maatschappelijk werker en nu 8 jaar als coach ben ik met veel mensen in aanraking gekomen. In beide functies ben ik veel mensen tegengekomen die gepest zijn en ben ik geraakt door de manier waarop dit hun leven nog...

Coaching verhalen

Mensen vragen mij vaak welke resultaten ik bereik samen met de mensen die ik coach. Vanwege mijn beroepsgeheim, is het lastig om daar in detail over te vertellen. Een vriend van mij die in marketing werkzaam is, wees me erop dat ik daar eens een blog over zou moeten...

Eigenwijze ondernemer?

Als coach en als ondernemer weet ik één ding heel zeker; 95% van alle ondernemers is eigenwijs. Sommigen zijn zelfs super eigenwijs. Eigenwijsheid maakt dat je dingen anders ziet dan anderen, dat je kansen ziet waar anderen die niet zien, en dat je dingen durft die...

Als jij niet investeert in jezelf, wie dan wel?

Als je opgroeit wordt er (doorgaans) veel tijd, moeite en geld in je geïnvesteerd om je te laten groeien en je talenten te laten ontwikkelen. Je krijgt eerst een driewieler en later een fiets. Vervolgens ga je naar zwemles en misschien volgt er ook nog wel een leuke...

Waarom lossen mensen hun problemen niet op?

We zijn er als mensen vaak erg goed in om onszelf vooral te verliezen in bijzaken. De hoofdzaken krijgen te weinig of geen aandacht. Best apart. Is de hoofdzaak niet belangrijk genoeg? Of te moeilijk om daarover na te denken? Als je op je werk of in relaties...

Hoezo hebben succesvolle mensen vaak een coach?!

Als coach kijk ik liever vooruit dan achteruit. Want als je achteruit kijkt sta je met je rug naar de toekomst. Leer van het verleden, maar focus je op de toekomst! December is voor veel mensen een moment om terug te kijken, en januari vooral om vooruit te kijken en...

Niet tevreden over 2016?

We zijn aangekomen in december 2016. Wat zou je ervan vinden als ik zeg dat in December 2017, exact een jaar verder, jouw leven er precies hetzelfde uit zal zien? Zou je dat ongelukkig maken? Niet tevreden over je relatie? Over de resultaten van je bedrijf? Of heb je...

Tien tips voor een goede relatie

Als coach praat ik met mijn klanten vaak over zowel zakelijke of privé relaties of het verkrijgen van een liefdes relatie. Hierbij wat tips, sommige zijn meer gericht op een liefdes relatie maar sommige zijn ook zakelijk toepasbaar. 1. Luister naar elkaar Ieder mens...

Stip aan de horizon

Ieder mens heeft een stip aan de horizon nodig. Een doel om voor te gaan. Een drive om iets in zijn of haar leven te bereiken, te behalen of mee te hebben gemaakt. Je hebt een doel of een stip nodig om te kunnen leven. Een leven zonder richting of doel is stuurloos en...

Niet zeuren, maar aan de slag!

Vanaf het moment dat je geboren bent leer je (als het goed is) iedere dag wat nieuws. Van de eerste stapjes, tot fietsen zonder zijwieltjes, en meer. Je maakt fouten. Je valt, je staat weer op, en doorgaans leer je er (hopelijk) van.   Sommige mensen denken dat...

Zelfvertrouwen voor succes

Als coach heb ik het met mensen vaak over zaken waar ze problemen mee ervaren. Soms is dit gerelateerd aan een gebrek aan zelfvertrouwen. Sommige mensen gaan er op voorhand van uit dat ze iets niet kunnen, zonder het daadwerkelijk geprobeerd te hebben. Mensen...

Je bedrijf kan nooit verder groeien dan jij als mens gegroeid bent!

Veel ondernemers hebben een coach. Dit is natuurlijk geen toeval want een coach ondersteunt je, is opbouwend kritisch, onafhankelijk en zet je (als het een goede coach is) aan het denken. En dat levert de ondernemer betere resultaten en meer succes op. Tijdens mijn...

Relaties…

Relaties, iedereen heeft ze. Op het werk, met vrienden, in de liefde en met familie. Sommige zijn leuk en hebben een inspirerend en motiverend karakter, en sommige relaties zijn simpelweg lastig, vervelend of gecompliceerd. Eén ding over relaties is zeker; je moet er...

Waarom is je leven soms saai?

Ik schreef het al. Voor veel mensen wordt 2016 vergelijkbaar met het jaar ervoor. Ook wanneer ze in dat jaar niet helemaal gelukkig waren, of dingen graag anders zouden zien. Klinkt bekend? Vrede mee? Lees dan vooral niet verder. Als je wél graag een gelukkiger,...

Zonder wrijving geen glans

Laatst had ik een discussie met een vriend. Het ging er heftig aan toe. Zo heftig dat ik me er eigenlijk niet prettig bij voelde. Echter, we probeerden elkaar te overtuigen van ons gelijk en uiteindelijk zijn we er naar ieder tevredenheid uit gekomen. Later appte hij...

Perceptie is projectie

Je kent het wel. De ene dag hoor je een liedje op de radio waar je enorm vrolijk van wordt, en een paar dagen later hoor je hetzelfde liedje in de gym en voel je jezelf down. Het liedje is hetzelfde dus waarschijnlijk ligt het aan jezelf. Of beter gezegd, aan je...

Goede voornemens zijn onzin

Ieder jaar rond oud en nieuw spreken veel mensen goede voornemens uit, om er een paar maanden later weer achter te komen dat het er wéér niet van is gekomen. Wat maakt het eigenlijk ook uit. Volgend jaar weer een kans, nietwaar? Goede voornemens zijn onzin. Zie daar....