Relaties, iedereen heeft ze. Op het werk, met vrienden, in de liefde en met familie. Sommige zijn leuk en hebben een inspirerend en motiverend karakter, en sommige relaties zijn simpelweg lastig, vervelend of gecompliceerd. Eén ding over relaties is zeker; je moet er tijd in steken. Niet alleen als je wilt dat er iets verandert, maar ook als je wilt dat het altijd zo zal blijven.
Als coach heb ik vaak gesprekken over relaties, zowel zakelijk als privé. Veel mensen lopen tegen problemen aan die te maken hebben met de onderlinge verhoudingen tussen mensen, bijvoorbeeld tussen werkgever en werknemer, familieleden, of tussen twee geliefden.
Te veel focus op het negatieve
Het gaat dan vaak over de mate waarin je elkaar versterkt en motiveert of juist naar beneden haalt en demotiveert. Hoe raar het ook klinkt, het komt vaker voor dan je denkt dat mensen – hoeveel ze ook om elkaar geven – juist focussen op de negatieve aspecten in plaats van de positieve aspecten. Maar ook in een gezin kan de onderlinge relatie tussen ouder en kind soms problemen opleveren.
Gedoseerde, gebalanceerde kritiek
Bijvoorbeeld als je als ouder je kind, of bij je medewerker of partner steeds maar blijft wijzen op alles wat iemand allemaal fout doet. En dus geen oog meer hebt voor wat er wel goed gaat. Grote kans dat je kind , medewerker of partner zich steeds meer afzondert of terug trekt. Dat is niet het gewenste effect. En laten we eerlijk zijn. Er gaan ook genoeg dingen wél goed! Dus focus ook daar ook eens een keer op.
Leven en laten leven
Kritiek is méér dan zeggen dat iemand iets verkeerd doet. Kritiek kan ook helpen om iemand beter te maken. Benader kritiek als feedback. En ontvang het als een cadeautje, iemand maakt zich druk oom jou en probeert je beter te maken. Soms heb je nou eenmaal feedback nodig. Maar geef geen kritiek om kritiek te kunnen geven. Het vogeltje zingt ook wel zoals het gebekt is. Bepaalde gedragingen horen bij die persoon. Accepteer dat. Respecteer dat. Het is goed voor de verstandshouding.
Wat je zegt, ben je zelf
De wijze waarop je kritiek geeft zegt vaak ook veel over jezelf. Als je vroeger zelf veel kritiek hebt gekregen, dan kan je zelf ook geneigd zijn om sneller je mond open te trekken. Veel mensen staan er (te) weinig bij stil over wat hun woorden kunnen aanrichten. Soms hebben ze er zelf niet voldoende over nagedacht waar de kritiek vandaan komt en welke gevoelens erachter schuil gaan. Ten tweede staan ze er niet bij stil hoe erg ze iemand kunnen kwetsen.
Bezint eer ge begint
Dat geldt ook voor het geven van kritiek. Als coach probeer ik ervoor te zorgen dat relaties zo leuk mogelijk zijn, ook als ze lastig of gecompliceerd zijn. Ik probeer mijn klanten daarom te leren op een goede manier feedback te geven. Want je mag best kritiek geven. Maar als je de relatie op lange termijn in tact wilt houden is het belangrijk dat je erover nadenkt hoe je kritiek levert (opbouwend) en weet waar je kritiek vandaan komt (overtuigingen). Alleen dan weet je zeker dat je kritiek is onderbouwd en is gericht op persoonlijke ontwikkeling en groei. En daar hou ik van!
Niemand is iemand, zonder de ander.
Lees ook de andere blog’s, de eerste afspraak is altijd gratis!
Jip Rietbergen
06-23 23 98 22