Je kent het wel. De ene dag hoor je een liedje op de radio waar je enorm vrolijk van wordt, en een paar dagen later hoor je hetzelfde liedje in de gym en voel je jezelf down. Het liedje is hetzelfde dus waarschijnlijk ligt het aan jezelf. Of beter gezegd, aan je brein.
Je kijk op jezelf en op andere zaken projecteer je ook op anderen en dingen, én je laat dit jouw leven beïnvloeden. Best raar toch? In je hoofd kan alles. Dromen, plannen maken, spijt hebben van uitspraken, of juist ervan balen dat je ze niet hebt gedaan, dingen mooier maken dan ze zijn, of juist lelijker. Juist dat laatste, daarin zijn heel veel mensen erg bedreven.
Jouw invloed op je omgeving
Veel mensen weten als geen ander te focussen op alle dingen die niet goed gaan, in plaats van datgene dat wél goed verloopt. Je hebt het zelf wellicht niet door maar door zaken op een bepaalde manier te zien – positief of negatief – ben je gaandeweg de mensen om je heen (en jezelf) enorm aan het beïnvloeden. Je raadt het al; zowel positief, als negatief.
Geloven
Niet zo lang geleden riep een zekere president Obama; ‘Yes we can.’ Waarschijnlijk geloofde hij in wat hij zei, en gelooft hij het nog steeds. Zo niet, als je iets maar vaak genoeg zegt ga je het zelf geloven. En dat is precies wat de helft van de bevolking van de Verenigde Staten ook deed. Ze gingen er in geloven. Zo zijn er, met name in de reclame, natuurlijk legio voorbeelden te vinden van merken die ons proberen te beïnvloeden. Just do it.
Interne dialoog
Maar als we dit op onszelf betrekken dan zul je merken dat we dit zelf ook doen. Ieder mens heeft interne dialogen met zichzelf waarin hij min of meer (bewust en onbewust) bepaalt of iets wel of niet gaat lukken, en of hij er vertrouwen in heeft. En hier ga je jezelf dan naar gedragen.
Beperkende overtuigingen
Als je vroeger niet geleerd had voor je toets, zei je tegen je klasgenoten vaak; ‘Ik heb niks voorbereid dus het zal wel helemaal niks worden vandaag.’ Wat je hiermee eigenlijk doet is jezelf indekken voor een slecht resultaat. Wat je ook doet, is sneller opgeven. Immers, je had er toch al niks aan gedaan. Dit noemen we een beperkende overtuiging. Beperkte overtuigingen komen in vele verschijningen.
Het beste ervan maken
Stel jezelf nou eens voor dat je had gezegd; ‘Ik heb er niet genoeg voor gedaan maar ik ga ervoor!’ Je bent dan automatisch minder snel geneigd om op te geven. Je bent er meer bereid voor om te vechten voor een goed resultaat. Je probeert er simpelweg het beste van te maken.
Vechten voor mezelf
Zo werd mij op jonge leeftijd verteld dat ik naar een school voor moeilijk lerende kinderen moest. Ik weigerde. Ik ging er keihard tegenin. Ik vocht. Maar als ik hier in was gaan geloven had ik misschien wel nooit mijn HBO diploma behaald. En was ik misschien wel nooit ondernemer geworden.
Negatief zelfbeeld
Mensen halen zichzelf maar wat vaak naar beneden. Dat kan ik niet. Dat lukt mij nooit. Ik ben lelijk. Niemand wil mij. Ik snap dat niet. Ik ben daar niet goed genoeg. Just to name a few. De lijst is oneindig. En vooral ook de grootste onzin. Maar als je het maar vaak genoeg tegen jezelf zegt, wordt het waarheid. Dan ga je het geloven. En jezelf ernaar gedragen. En word dit een overtuiging. Een beperkende overtuiging.
Perceptie veranderen
Als coach probeer ik erachter te komen wat de perceptie van een cliënt op een bepaalde situatie is.
Want als ik die perceptie kan veranderen, wordt de overtuiging anders en wordt op termijn ook de projectie en de perceptie weer anders. Een positieve overtuiging en dus perceptie zal leiden tot positief gedrag en resultaat. Yes we can!
"Wanneer je denkt dat je iets kan of dat je iets juist niet kan, in beide gevallen heb je gelijk" - Henry Ford.