Mijn verhaal van 20 jaar werken met mensen

Mijn verhaal van 20 jaar werken met mensen

Toen ik laatst Linkedin aan het updaten was, ontdekte ik dat ik dit jaar al weer 20 jaar met mensen werk. 20 jaar! Nu alweer 10 jaar als Coach maar ik begon mijn loopbaan als maatschappelijk werker en werkte ik 10 jaar met alcohol- en drugsverslaafden. 

10 jaar geleden startte ik met het coachen van mensen die op zoek waren naar persoonlijke en zakelijke groei. Ik kijk terug op 20 jaar aan bijzondere, mooie en ontroerende momenten. Heel veel geleerd van successen als tegenslagen. Maar ook hele grappige en zeer bizarre ervaringen. 20 jaar. Voor mij toch wel een moment om even bij stil te staan.

Methadonpost
Tijdens mijn Hbo-opleiding maatschappelijk werk en dienstverlening ging ik stage lopen bij Bouman GGZ. Daar werkte ik met aan alcohol en drugs verslaafde mensen. Ik begon toentertijd op de methadonpost. Dagelijks ontvingen we hier mensen waarvan we in een mum van tijd moesten beoordelen of ze helder genoeg waren om methadon in te nemen. Iedere dag was anders! Soms was de sfeer gespannen of agressief, terwijl we andere momenten een ‘showtje’ opvoerden waarom enorm werd gelachen.

Bijzondere aanpak
Zo kwam ik is met een man in gesprek waarvan werd gezegd dat ik op moest passen omdat hij nogal onvoorspelbaar gedrag had, ik geloofde het eigenlijk niet. Hij kwam enorm sociaal over. Ik kon haast niet begrijpen dat deze man als ‘onhandelbaar’ werd bestempeld. Totdat ik hem een keer aansprak omdat hij een blikje bier op straat gooide. De beste man kwam zeer agressief vloekend, briesend en rochelend op één centimeter voor mijn neus staan. Ik was natuurlijk flink geschrokken en begreep direct waarom deze man een bijzondere aanpak nodig had. Lesje geleerd.

Suïcidaal of niet
Ik zal nooit vergeten dat een klant van mij zelfmoord heeft gepleegd. Ik zat zelfs nog in mijn stageperiode. Daarna moest ik op gesprek komen bij mijn leidinggevende. Ik snapte er niets van. In gedachten heb ik het dossier wel 100 keer door genomen. Nergens stond dat hij suïcidaal was. Ik had tal van gesprekken gehad en nooit iets gemerkt. Ik was bang dat ik iets verkeerd had gedaan en dat het mijn fout was en dat mijn stageperiode in gevaar zou komen. Integendeel. Ik kreeg juist hulp en steun om met zoiets onverwachts en heftigs om te gaan.

Humor als wapen
Door deze soms heftige gebeurtenissen heb ik geleerd dat humor echt een wapen kan zijn. Een wapen dat je kunt inzetten om de boel te sussen als de sfeer gespannen is tussen patiënten. Ook heb ik geleerd dat je gedrag en daden van iemand kunt afkeuren zonder de persoon zelf af te keuren. Het heeft mij geleerd om professioneel met iemand om te kunnen gaan en mijn eigen gevoelens en emoties bij iemand zijn gedrag of daden even te laten voor wat ze zijn.

Thee, condooms en een luisterend oor
Ook moest ik soms invallen bij de tippelzone aan de Keileweg in Rotterdam. Dit heeft echt diepe indruk gemaakt op mij. We steunden de dames met warme thee, condooms, wat te eten en vooral een luisterend oor. Via hen heb ik dingen gehoord en gezien waar ik met mijn pet niet bij kon. Waarvoor ik als man diepe plaatsvervangende schaamte voelde. Dames werden misbruikt, uitgebuit en waren vanwege hun psychische problemen en ernstige verslaving een makkelijk slachtoffer.

Never judge a book by it’s cover
Tijdens één van de vele sollicitatiegesprekken die ik bij Bouman GGZ heb afgenomen is me er één altijd bij gebleven. De dame in kwestie kwam op gesprek en zag er op zijn zachtst gezegd – mede door de regen – vrij bijzonder uit. Ik keek mijn collega veelzeggend aan en dacht dat het gesprek bij voorbaat gedoemd was om te mislukken. Totdat mevrouw haar mond open deed. Wat een kennis en wat een persoonlijkheid! Ze is direct aangenomen. Ikzelf had daarentegen overduidelijk nog een lesje te leren.

Successen realiseren
Toen ik bijna 10 jaar geleden als coach aan de slag ging, opende zich een nieuwe wereld voor mij. Ik moest flink aan het werk. Maar iedere dag op nieuw vind ik het weer fantastisch om samen met iemand een plan op te stellen, en vervolgens deze persoon of bedrijf te mogen coachen bij het realiseren van persoonlijke en of zakelijke successen. Het leukst vind ik om na verloop van tijd met je klant terug te kijken op het coach traject. En dat je kunt concluderen dat deze persoon en of bedrijf gegroeid is en daardoor succesvoller is geworden. Ik had 10 jaar geleden niet kunnen voorstellen dat mijn coach bedrijf zo succesvol zou worden. Ik had mijzelf als doel gesteld om fulltime coach te zijn en 25+ klanten te hebben, afgelopen maand zei mijn 25ste klant ja tegen een coach traject. Trots.

Dankbaar
Nu ik al 10 jaar als zelfstandig coach werk, word ik door veel van mijn bestaande klanten aan nieuwe klanten voorgesteld. Dit is natuurlijk het beste visitekaartje dat er bestaat. Het maakt me enorm dankbaar. Dankbaar dat mensen zo’n vertrouwen in mij hebben, en dusdanig blij zijn met hun resultaten dat ze mij voorstellen aan hun vrienden of collega’s. Sowieso merk ik, terwijl ik dit schrijf dat ik dankbaar ben voor het feit dat ik al bijna 20 jaar met mensen mag werken. Mensen en bedrijven zien groeien, daar doe ik het voor!

Jip Rietbergen

06-23 23 98 22

Lees meer

De illusie van het ondernemerschap..

Al meer dan twaalf jaar coach ik ondernemers. Heel vaak zijn mensen ondernemer geworden vanwege de vrijheid die dat brengt. Om meer tijd te hebben voor gezin, vrienden en sport, of om flexibel te kunnen werken. En uiteraard omdat de verdiensten vaak beter zijn dan in...

Hoe werk ik als businesscoach?

Ik coach en help jou bij het behalen van je doelen! De meeste ondernemers die zoeken naar een businesscoach, zitten met een uitdaging of een probleem dat hun persoonlijke en/of zakelijke groei in de weg staat. Voor mijn businesscoaching heb ik geen vaste werkwijze,...

Coach voor ondernemers maar zelf ook ondernemer!

Vaak krijg ik de vraag waarom ik mij als coach met name richt op ondernemers, en wat ik zelf met het ondernemerschap heb. Dat zit zo; Toen ik 16 jaar was, begon ik met plaatjes draaien in clubs. Ik vond housemuziek leuk en begon platen te kopen in Rotterdam. Ik woonde...

Problemen zijn goed voor je?!

Klinkt misschien gek omdat zo te zeggen. Wellicht denk je nu; 'Dus jij zegt dat al deze ellende ook iets goeds heeft? Ben je wel helemaal goed bij je hoofd?' Nou, ik weet heel zeker dat de ellende of problemen die mensen meemaken, bijdragen aan het behalen van succes...

Assertiever worden, wat levert dat op?

Als ondernemer word je soms knettergek van alle vragen die je op je krijgt afgevuurd. Het lijkt soms wel alsof iedereen - niet alleen klanten maar ook vrienden - op jouw hulp rekent terwijl je daar lang niet altijd zin in hebt. Klinkt bekend? En vind je het dan lastig...

2020. Weer een jaar aanrommelen… Of aanpakken?

Terwijl ik op vakantie ben in Thailand en Vietnam, zit ik te mailen met een ondernemer die aan de ene kant graag wil starten met een coachingstraject. Maar hij twijfelt. Hij blijft maar twijfelen. Ondanks dat ik op vakantie ben leek het me leuk om er op het strand een...

Grenzen aangeven.

Nee zeggen heeft ook iets positiefs, In mijn coachgesprekken gaat het bijna dagelijks over je grenzen aangeven en het bewaken ervan. En dan overdrijf ik echt niet. Of je nu een ondernemer bent met 40 man personeel, iemand met een hoge functie bij een grote corporate,...

“Slachtoffer” van je eigen succes..

Het nut van reflecteren met een coach. Afgelopen tijd was ik erg druk met tal van coachtrajecten met allemaal verschillende ondernemers. Hierdoor kwam ik aan bepaalde dingen niet meer toe. Ironisch genoeg juist de dingen die er mede voor hebben gezorgd dat mijn...

Succes is niet te koop, dat moet je opbouwen.

Oké, ik moet even iets opbiechten. Al langere tijd erger ik mij echt groen en geel aan zogenaamde 'coaches' die allerlei onlinecursussen aanbieden en je dan gouden bergen beloven. Trap hier niet in! Zo werkt het helaas nou eenmaal niet. Dit is een kritische blog over...

2019 Meer succes, of opnieuw een jaar aanmodderen?

Zo aan het einde van het jaar wordt er traditiegetrouw stilgestaan bij het afgelopen jaar. Wat heeft 2018 jou gebracht? Waar ben je blij mee? Waarmee niet? En waarom doe je daar niks of te weinig aan? Sommige mensen krijgen last van een rotgevoel - of erger nog - een...

Ondernemers(chap). Wat heb ik ervan geleerd?

Vinyl, nu het goud van puristen, maar ik ben er ooit mijn pad als ondernemer mee begonnen. Toen ik op 17-jarige leeftijd als dj begon met draaien kreeg ik daar af en toe een paar gulden voor. Soms zelfs niet eens. Als ik destijds een coach had gehad… man, man, man....

Succesvol ondernemen begint bij jezelf.

Dagelijks stap ik als coach bij verschillende bedrijven binnen en in heel veel gevallen zie ik dat ze tegen problemen aan lopen. De onderneming is organische gegroeid en ze willen door groeien naar een professioneel bedrijf. Vaak is er maar 1 iemand die deze groei...

Ondernemers valkuilen

Ondernemen is superleuk maar gaat altijd gepaard met hoogte- en dieptepunten, en bloed, zweet en tranen. Ondernemen is vooral leuk als je veel klanten hebt, als het goed gaat met je bedrijf en uiteraard als je winst maakt. Maar het komt ook voor dat je er steeds...

Lifecoach Rotterdam (in het) nieuws

Lifecoach Rotterdam is zoals je mag verwachten altijd bezig met persoonlijke en zakelijke groei, practice what you preach! In 2017 is Lifecoach Rotterdam uitgegroeid tot een zeer succesvol coach bureau, steeds meer bedrijven en mensen laten zich door ons coachen. Het...

Niet iedereen met een onderneming, is een ondernemer

Mee eens? Of onzin? Ik denk dat veel ondernemers stiekem getriggerd zijn door mijn stelling. En sommigen zullen het, als ze heel eerlijk zijn, met me eens zijn. Veel ondernemers zijn vroeger ooit begonnen vanuit de gedachte om te pionieren, niet wetende dat ze een...

Coaching verhalen deel 2

Naar aanleiding van de vele reacties en coach-aanvragen na mijn vorige blog met coaching verhalen bij deze een vervolg. Met bijna 19 jaar ervaring zou ik iedere week wel een verhaal kunnen schrijven maar daar heb ik geen tijd voor. Mensen vragen mij regelmatig welke...

Focus op wat je wilt, niet op wat je niet wilt!

Als je aan sommige mensen vraagt hoe hun ideale baan eruit ziet dan omschrijven ze deze als volgt; Géén 9-5, géén groot team en niet iedere dag hetzelfde werk. Valt het jullie op? Ik vroeg wat je wél wilt. Niet wat je allemaal NIET wilt. Herkenbaar? Dit is zeker geen...

Ben jij beïnvloed door pesten?

In de 18 jaar die ik met mensen werk, 10 jaar als maatschappelijk werker en nu 8 jaar als coach ben ik met veel mensen in aanraking gekomen. In beide functies ben ik veel mensen tegengekomen die gepest zijn en ben ik geraakt door de manier waarop dit hun leven nog...

Coaching verhalen

Mensen vragen mij vaak welke resultaten ik bereik samen met de mensen die ik coach. Vanwege mijn beroepsgeheim, is het lastig om daar in detail over te vertellen. Een vriend van mij die in marketing werkzaam is, wees me erop dat ik daar eens een blog over zou moeten...

Eigenwijze ondernemer?

Als coach en als ondernemer weet ik één ding heel zeker; 95% van alle ondernemers is eigenwijs. Sommigen zijn zelfs super eigenwijs. Eigenwijsheid maakt dat je dingen anders ziet dan anderen, dat je kansen ziet waar anderen die niet zien, en dat je dingen durft die...

Als jij niet investeert in jezelf, wie dan wel?

Als je opgroeit wordt er (doorgaans) veel tijd, moeite en geld in je geïnvesteerd om je te laten groeien en je talenten te laten ontwikkelen. Je krijgt eerst een driewieler en later een fiets. Vervolgens ga je naar zwemles en misschien volgt er ook nog wel een leuke...

Waarom lossen mensen hun problemen niet op?

We zijn er als mensen vaak erg goed in om onszelf vooral te verliezen in bijzaken. De hoofdzaken krijgen te weinig of geen aandacht. Best apart. Is de hoofdzaak niet belangrijk genoeg? Of te moeilijk om daarover na te denken? Als je op je werk of in relaties...

Hoezo hebben succesvolle mensen vaak een coach?!

Als coach kijk ik liever vooruit dan achteruit. Want als je achteruit kijkt sta je met je rug naar de toekomst. Leer van het verleden, maar focus je op de toekomst! December is voor veel mensen een moment om terug te kijken, en januari vooral om vooruit te kijken en...

Niet tevreden over 2016?

We zijn aangekomen in december 2016. Wat zou je ervan vinden als ik zeg dat in December 2017, exact een jaar verder, jouw leven er precies hetzelfde uit zal zien? Zou je dat ongelukkig maken? Niet tevreden over je relatie? Over de resultaten van je bedrijf? Of heb je...

Tien tips voor een goede relatie

Als coach praat ik met mijn klanten vaak over zowel zakelijke of privé relaties of het verkrijgen van een liefdes relatie. Hierbij wat tips, sommige zijn meer gericht op een liefdes relatie maar sommige zijn ook zakelijk toepasbaar. 1. Luister naar elkaar Ieder mens...

Stip aan de horizon

Ieder mens heeft een stip aan de horizon nodig. Een doel om voor te gaan. Een drive om iets in zijn of haar leven te bereiken, te behalen of mee te hebben gemaakt. Je hebt een doel of een stip nodig om te kunnen leven. Een leven zonder richting of doel is stuurloos en...

Niet zeuren, maar aan de slag!

Vanaf het moment dat je geboren bent leer je (als het goed is) iedere dag wat nieuws. Van de eerste stapjes, tot fietsen zonder zijwieltjes, en meer. Je maakt fouten. Je valt, je staat weer op, en doorgaans leer je er (hopelijk) van.   Sommige mensen denken dat...

Zelfvertrouwen voor succes

Als coach heb ik het met mensen vaak over zaken waar ze problemen mee ervaren. Soms is dit gerelateerd aan een gebrek aan zelfvertrouwen. Sommige mensen gaan er op voorhand van uit dat ze iets niet kunnen, zonder het daadwerkelijk geprobeerd te hebben. Mensen...

Je bedrijf kan nooit verder groeien dan jij als mens gegroeid bent!

Veel ondernemers hebben een coach. Dit is natuurlijk geen toeval want een coach ondersteunt je, is opbouwend kritisch, onafhankelijk en zet je (als het een goede coach is) aan het denken. En dat levert de ondernemer betere resultaten en meer succes op. Tijdens mijn...

Relaties…

Relaties, iedereen heeft ze. Op het werk, met vrienden, in de liefde en met familie. Sommige zijn leuk en hebben een inspirerend en motiverend karakter, en sommige relaties zijn simpelweg lastig, vervelend of gecompliceerd. Eén ding over relaties is zeker; je moet er...

Waarom is je leven soms saai?

Ik schreef het al. Voor veel mensen wordt 2016 vergelijkbaar met het jaar ervoor. Ook wanneer ze in dat jaar niet helemaal gelukkig waren, of dingen graag anders zouden zien. Klinkt bekend? Vrede mee? Lees dan vooral niet verder. Als je wél graag een gelukkiger,...

Zonder wrijving geen glans

Laatst had ik een discussie met een vriend. Het ging er heftig aan toe. Zo heftig dat ik me er eigenlijk niet prettig bij voelde. Echter, we probeerden elkaar te overtuigen van ons gelijk en uiteindelijk zijn we er naar ieder tevredenheid uit gekomen. Later appte hij...

Perceptie is projectie

Je kent het wel. De ene dag hoor je een liedje op de radio waar je enorm vrolijk van wordt, en een paar dagen later hoor je hetzelfde liedje in de gym en voel je jezelf down. Het liedje is hetzelfde dus waarschijnlijk ligt het aan jezelf. Of beter gezegd, aan je...

Goede voornemens zijn onzin

Ieder jaar rond oud en nieuw spreken veel mensen goede voornemens uit, om er een paar maanden later weer achter te komen dat het er wéér niet van is gekomen. Wat maakt het eigenlijk ook uit. Volgend jaar weer een kans, nietwaar? Goede voornemens zijn onzin. Zie daar....