Coaching verhalen deel 2

Coaching verhalen deel 2

Naar aanleiding van de vele reacties en coach-aanvragen na mijn vorige blog met coaching verhalen bij deze een vervolg. Met bijna 19 jaar ervaring zou ik iedere week wel een verhaal kunnen schrijven maar daar heb ik geen tijd voor. Mensen vragen mij regelmatig welke resultaten ik bereik met de mensen die ik coach. Dus bij deze deel twee – door mijn beroepsgeheim geheel anoniem en met toestemming van de klanten - een greep uit mijn coaching verhalen.

Mijn succesvolle onderneming kost me mijn relatie en mijn gezondheid.
Ik kreeg een coach-aanvraag van een succesvolle ondernemer. Zijn bedrijf floreerde enorm en ieder kwartaal ‘moest’ hij zijn jaartarget naar boven bijstellen. Met zijn bedrijf ging het dan weliswaar voor de wind, maar de prijs die hij hiervoor moest betalen was erg hoog. Te hoog. Want hij was verre van gelukkig. We zijn hierover in gesprek gegaan om samen uit te zoeken waar dit aan lag.

Al snel bleek dat hij van vroeg in de ochtend tot ‘s avonds laat aan het werk was, meestal zes dagen in de week. Op zondag lag hij vervolgens voor pampus op de bank. Dit was de norm. Ook waren er persoonlijke issues die onder andere te maken hadden met vertrouwen hebben in anderen, onzekerheid/zelfbeeld en direct zijn naar medewerkers.

Zijn vriendin ergerde zich groen en geel, en vroeg zich regelmatig af; ‘waarom we überhaupt nog bij elkaar zijn. want, als we al samen zijn zit je alleen maar achter je laptop of telefoon.’ Werk delegeren naar personeel vond hij bijzonder lastig. Daarnaast was hij ook niet tevreden en vertrouwde hij zijn personeel niet helemaal. Maar; ‘delegeren kun je leren’ zeg ik altijd. En geef je personeel meer vertrouwen en ze kunnen waarschijnlijk veel meer dan je denkt.

Uiteraard zijn we aan de slag gegaan met zijn gebrek aan vertrouwen zijn negatieve zelfbeeld en het direct zijn. Dit veranderde veel in hoe hij naar zichzelf en zijn personeel ging kijken. Er werd een overzichtelijk takenpakket en functieprofiel voor zijn personeel opgezet. Steeds meer taken werden gedelegeerd. Zo kwam er voor hem meer vrije tijd, waarin werd gesport en er leuke dingen met zijn vriendin werden gedaan. Natuurlijk speelt er zo nu en dan wel iets maar de omzet is gelijk gebleven. Twee keer per maand hebben we nog een coach afspraak om het ingezette proces te bewaken. Het levensgeluk, zijn relatie en zijn gezondheid zijn er enorm op vooruit gegaan.

Gezond, geld maar ook ongelukkig en depressief.
Ik coach een gescheiden vrouw met twee kinderen en drukke verantwoordelijke baan bij een groot bedrijf. Twee jaar was ze gescheiden en sindsdien deed ze aan co-ouderschap maar dit leverde veel problemen op want haar ex man had namelijk ook een drukke baan. Aan een nieuwe relatie moest ze nog niet denken. Ze had veel sociale contacten maar die ‘klaagden’ wel dat ze veranderd was sinds de scheiding.

Ze lachte minder, verzorgde zich minder en had veel aan haar hoofd. Ze had minder tijd voor vriendinnen, was aangekomen en maakte zich over veel dingen sneller zorgen dan vroeger. We zijn in gesprek gegaan en hebben gekeken naar wat ze allemaal doet in een week. Al snel bleek dat zij ongeveer alles voor haar kinderen regelde. Ze kocht kleren met ze en bracht ze naar zwemles, twee keer per week hockey en naar de padvinders en ze deed alles wat te maken had met school.

Haar ex man vergat deze afspraken vaak of ‘had er geen tijd voor’. Dus deed zij alles maar. Ook had hij al een nieuwe vriendin en dat zat haar eigenlijk ook behoorlijk dwars. Haar ex had het ideale leventje want zij regelde alles. Dit hebben we dus als eerste aangepakt. Er volgende een pittig gesprek met haar ex, dat we vooraf meerdere keren hadden geoefend middels een rollenspel. De afspraken met haar ex kwamen op papier.

Dit leverde snel veel tijd op voor haar zelf op, er kwam een personal trainer bij, ze ging zichzelf weer verzorgen en ze had zelfs geflirt met de badmeester. Ze merkte dat ze steeds lekkerder in haar vel ging zitten en haar idee; ik blijf voor de rest van mijn leven alleen liet ze steeds meer los. Door onze gesprekken kwam ze er steeds meer achter dat ze door haar scheiding, de schaarse tijd voor haar zelf, het alsmaar werken en verzorgen een beetje depressief was geworden.

Dankzij onze gesprekken kreeg ze langzaamaan weer perspectief en een positief zelfbeeld en zag ze in dat ze heel veel te bieden had voor een partner. Stapje voor stapje gaat steeds beter met haar, ze doet veel leuke dingen met vriendinnen, ze sport, en via een datingsite is ze aan het daten. Na een intensieve coach periode spreken we elkaar nu nog maandelijks en bespreken we maandelijks waar ze tegenaan loopt in haar leven.

Ik drink, snuif en werk me kapot.
Een man kwam bij me op gesprek die als zelfstandig ondernemer een goede boterham verdiende. Hij had een lieve vriendin maar hij dronk veel en gebruikte ook vaak cocaïne. Zijn vriendin wilde graag een gezin stichten maar vroeg zich steeds vaker af of ze dit wel wil met een verslaafde man. Hier was hij van geschrokken dat we samen zijn gaan kijken naar de functie van het alcohol en drugsmisbruik en het de oorzaak ervan.

Vanaf zeer jonge leeftijd was hij gewend om dit leven te leiden. Niet alleen onder vrienden maar ook binnen zijn familie bleek het aan de orde van de dag. Zijn vader en opa dronken dagelijks. Hij was zelf begonnen met bier op zijn 14de en vanaf zijn 17de kwam daar ook regelmatig cocaïnegebruik bij. We hebben vele gesprekken gevoerd om hem inzicht te geven in zijn gebruik en dat hij en zijn omgeving hier ook veel invloed op heeft. Zo bleek onder andere dat hij alcohol en cocaïne als beloning zag voor het harde werken.

Ik vond dat alleen gesprekken met mij niet voldoende zouden zijn, dus ging hij ook vrijwillig urinecontrole doen. De uitslag bespraken we dan in onze gesprekken. Met vallen en opstaan ging het langzaamaan steeds iets beter. Hij besprak zijn problemen met zijn vrienden en zijn familie. Meer mensen om hem heen gingen hierdoor wat aan hun verslaving doen en zo hielpen ze elkaar. Eens in de zoveel tijd hebben we contact en vertelt hij hoe het gaat. Maar dat weet ik eigenlijk stiekem wel. Hij wordt namelijk vader.

Zomaar een greep uit de praktijk, herken jij jezelf in een van de verhalen? Laten we dan is een afspraak maken! Het kennismakingsgesprek is gratis!

Jip Rietbergen

06-23 23 98 22

Lees meer

De illusie van het ondernemerschap..

Al meer dan twaalf jaar coach ik ondernemers. Heel vaak zijn mensen ondernemer geworden vanwege de vrijheid die dat brengt. Om meer tijd te hebben voor gezin, vrienden en sport, of om flexibel te kunnen werken. En uiteraard omdat de verdiensten vaak beter zijn dan in...

Hoe werk ik als businesscoach?

Ik coach en help jou bij het behalen van je doelen! De meeste ondernemers die zoeken naar een businesscoach, zitten met een uitdaging of een probleem dat hun persoonlijke en/of zakelijke groei in de weg staat. Voor mijn businesscoaching heb ik geen vaste werkwijze,...

Coach voor ondernemers maar zelf ook ondernemer!

Vaak krijg ik de vraag waarom ik mij als coach met name richt op ondernemers, en wat ik zelf met het ondernemerschap heb. Dat zit zo; Toen ik 16 jaar was, begon ik met plaatjes draaien in clubs. Ik vond housemuziek leuk en begon platen te kopen in Rotterdam. Ik woonde...

Problemen zijn goed voor je?!

Klinkt misschien gek omdat zo te zeggen. Wellicht denk je nu; 'Dus jij zegt dat al deze ellende ook iets goeds heeft? Ben je wel helemaal goed bij je hoofd?' Nou, ik weet heel zeker dat de ellende of problemen die mensen meemaken, bijdragen aan het behalen van succes...

Assertiever worden, wat levert dat op?

Als ondernemer word je soms knettergek van alle vragen die je op je krijgt afgevuurd. Het lijkt soms wel alsof iedereen - niet alleen klanten maar ook vrienden - op jouw hulp rekent terwijl je daar lang niet altijd zin in hebt. Klinkt bekend? En vind je het dan lastig...

2020. Weer een jaar aanrommelen… Of aanpakken?

Terwijl ik op vakantie ben in Thailand en Vietnam, zit ik te mailen met een ondernemer die aan de ene kant graag wil starten met een coachingstraject. Maar hij twijfelt. Hij blijft maar twijfelen. Ondanks dat ik op vakantie ben leek het me leuk om er op het strand een...

Grenzen aangeven.

Nee zeggen heeft ook iets positiefs, In mijn coachgesprekken gaat het bijna dagelijks over je grenzen aangeven en het bewaken ervan. En dan overdrijf ik echt niet. Of je nu een ondernemer bent met 40 man personeel, iemand met een hoge functie bij een grote corporate,...

“Slachtoffer” van je eigen succes..

Het nut van reflecteren met een coach. Afgelopen tijd was ik erg druk met tal van coachtrajecten met allemaal verschillende ondernemers. Hierdoor kwam ik aan bepaalde dingen niet meer toe. Ironisch genoeg juist de dingen die er mede voor hebben gezorgd dat mijn...

Succes is niet te koop, dat moet je opbouwen.

Oké, ik moet even iets opbiechten. Al langere tijd erger ik mij echt groen en geel aan zogenaamde 'coaches' die allerlei onlinecursussen aanbieden en je dan gouden bergen beloven. Trap hier niet in! Zo werkt het helaas nou eenmaal niet. Dit is een kritische blog over...

2019 Meer succes, of opnieuw een jaar aanmodderen?

Zo aan het einde van het jaar wordt er traditiegetrouw stilgestaan bij het afgelopen jaar. Wat heeft 2018 jou gebracht? Waar ben je blij mee? Waarmee niet? En waarom doe je daar niks of te weinig aan? Sommige mensen krijgen last van een rotgevoel - of erger nog - een...

Ondernemers(chap). Wat heb ik ervan geleerd?

Vinyl, nu het goud van puristen, maar ik ben er ooit mijn pad als ondernemer mee begonnen. Toen ik op 17-jarige leeftijd als dj begon met draaien kreeg ik daar af en toe een paar gulden voor. Soms zelfs niet eens. Als ik destijds een coach had gehad… man, man, man....

Succesvol ondernemen begint bij jezelf.

Dagelijks stap ik als coach bij verschillende bedrijven binnen en in heel veel gevallen zie ik dat ze tegen problemen aan lopen. De onderneming is organische gegroeid en ze willen door groeien naar een professioneel bedrijf. Vaak is er maar 1 iemand die deze groei...

Mijn verhaal van 20 jaar werken met mensen

Toen ik laatst Linkedin aan het updaten was, ontdekte ik dat ik dit jaar al weer 20 jaar met mensen werk. 20 jaar! Nu alweer 10 jaar als Coach maar ik begon mijn loopbaan als maatschappelijk werker en werkte ik 10 jaar met alcohol- en drugsverslaafden.  10 jaar...

Ondernemers valkuilen

Ondernemen is superleuk maar gaat altijd gepaard met hoogte- en dieptepunten, en bloed, zweet en tranen. Ondernemen is vooral leuk als je veel klanten hebt, als het goed gaat met je bedrijf en uiteraard als je winst maakt. Maar het komt ook voor dat je er steeds...

Lifecoach Rotterdam (in het) nieuws

Lifecoach Rotterdam is zoals je mag verwachten altijd bezig met persoonlijke en zakelijke groei, practice what you preach! In 2017 is Lifecoach Rotterdam uitgegroeid tot een zeer succesvol coach bureau, steeds meer bedrijven en mensen laten zich door ons coachen. Het...

Niet iedereen met een onderneming, is een ondernemer

Mee eens? Of onzin? Ik denk dat veel ondernemers stiekem getriggerd zijn door mijn stelling. En sommigen zullen het, als ze heel eerlijk zijn, met me eens zijn. Veel ondernemers zijn vroeger ooit begonnen vanuit de gedachte om te pionieren, niet wetende dat ze een...

Focus op wat je wilt, niet op wat je niet wilt!

Als je aan sommige mensen vraagt hoe hun ideale baan eruit ziet dan omschrijven ze deze als volgt; Géén 9-5, géén groot team en niet iedere dag hetzelfde werk. Valt het jullie op? Ik vroeg wat je wél wilt. Niet wat je allemaal NIET wilt. Herkenbaar? Dit is zeker geen...

Ben jij beïnvloed door pesten?

In de 18 jaar die ik met mensen werk, 10 jaar als maatschappelijk werker en nu 8 jaar als coach ben ik met veel mensen in aanraking gekomen. In beide functies ben ik veel mensen tegengekomen die gepest zijn en ben ik geraakt door de manier waarop dit hun leven nog...

Coaching verhalen

Mensen vragen mij vaak welke resultaten ik bereik samen met de mensen die ik coach. Vanwege mijn beroepsgeheim, is het lastig om daar in detail over te vertellen. Een vriend van mij die in marketing werkzaam is, wees me erop dat ik daar eens een blog over zou moeten...

Eigenwijze ondernemer?

Als coach en als ondernemer weet ik één ding heel zeker; 95% van alle ondernemers is eigenwijs. Sommigen zijn zelfs super eigenwijs. Eigenwijsheid maakt dat je dingen anders ziet dan anderen, dat je kansen ziet waar anderen die niet zien, en dat je dingen durft die...

Als jij niet investeert in jezelf, wie dan wel?

Als je opgroeit wordt er (doorgaans) veel tijd, moeite en geld in je geïnvesteerd om je te laten groeien en je talenten te laten ontwikkelen. Je krijgt eerst een driewieler en later een fiets. Vervolgens ga je naar zwemles en misschien volgt er ook nog wel een leuke...

Waarom lossen mensen hun problemen niet op?

We zijn er als mensen vaak erg goed in om onszelf vooral te verliezen in bijzaken. De hoofdzaken krijgen te weinig of geen aandacht. Best apart. Is de hoofdzaak niet belangrijk genoeg? Of te moeilijk om daarover na te denken? Als je op je werk of in relaties...

Hoezo hebben succesvolle mensen vaak een coach?!

Als coach kijk ik liever vooruit dan achteruit. Want als je achteruit kijkt sta je met je rug naar de toekomst. Leer van het verleden, maar focus je op de toekomst! December is voor veel mensen een moment om terug te kijken, en januari vooral om vooruit te kijken en...

Niet tevreden over 2016?

We zijn aangekomen in december 2016. Wat zou je ervan vinden als ik zeg dat in December 2017, exact een jaar verder, jouw leven er precies hetzelfde uit zal zien? Zou je dat ongelukkig maken? Niet tevreden over je relatie? Over de resultaten van je bedrijf? Of heb je...

Tien tips voor een goede relatie

Als coach praat ik met mijn klanten vaak over zowel zakelijke of privé relaties of het verkrijgen van een liefdes relatie. Hierbij wat tips, sommige zijn meer gericht op een liefdes relatie maar sommige zijn ook zakelijk toepasbaar. 1. Luister naar elkaar Ieder mens...

Stip aan de horizon

Ieder mens heeft een stip aan de horizon nodig. Een doel om voor te gaan. Een drive om iets in zijn of haar leven te bereiken, te behalen of mee te hebben gemaakt. Je hebt een doel of een stip nodig om te kunnen leven. Een leven zonder richting of doel is stuurloos en...

Niet zeuren, maar aan de slag!

Vanaf het moment dat je geboren bent leer je (als het goed is) iedere dag wat nieuws. Van de eerste stapjes, tot fietsen zonder zijwieltjes, en meer. Je maakt fouten. Je valt, je staat weer op, en doorgaans leer je er (hopelijk) van.   Sommige mensen denken dat...

Zelfvertrouwen voor succes

Als coach heb ik het met mensen vaak over zaken waar ze problemen mee ervaren. Soms is dit gerelateerd aan een gebrek aan zelfvertrouwen. Sommige mensen gaan er op voorhand van uit dat ze iets niet kunnen, zonder het daadwerkelijk geprobeerd te hebben. Mensen...

Je bedrijf kan nooit verder groeien dan jij als mens gegroeid bent!

Veel ondernemers hebben een coach. Dit is natuurlijk geen toeval want een coach ondersteunt je, is opbouwend kritisch, onafhankelijk en zet je (als het een goede coach is) aan het denken. En dat levert de ondernemer betere resultaten en meer succes op. Tijdens mijn...

Relaties…

Relaties, iedereen heeft ze. Op het werk, met vrienden, in de liefde en met familie. Sommige zijn leuk en hebben een inspirerend en motiverend karakter, en sommige relaties zijn simpelweg lastig, vervelend of gecompliceerd. Eén ding over relaties is zeker; je moet er...

Waarom is je leven soms saai?

Ik schreef het al. Voor veel mensen wordt 2016 vergelijkbaar met het jaar ervoor. Ook wanneer ze in dat jaar niet helemaal gelukkig waren, of dingen graag anders zouden zien. Klinkt bekend? Vrede mee? Lees dan vooral niet verder. Als je wél graag een gelukkiger,...

Zonder wrijving geen glans

Laatst had ik een discussie met een vriend. Het ging er heftig aan toe. Zo heftig dat ik me er eigenlijk niet prettig bij voelde. Echter, we probeerden elkaar te overtuigen van ons gelijk en uiteindelijk zijn we er naar ieder tevredenheid uit gekomen. Later appte hij...

Perceptie is projectie

Je kent het wel. De ene dag hoor je een liedje op de radio waar je enorm vrolijk van wordt, en een paar dagen later hoor je hetzelfde liedje in de gym en voel je jezelf down. Het liedje is hetzelfde dus waarschijnlijk ligt het aan jezelf. Of beter gezegd, aan je...

Goede voornemens zijn onzin

Ieder jaar rond oud en nieuw spreken veel mensen goede voornemens uit, om er een paar maanden later weer achter te komen dat het er wéér niet van is gekomen. Wat maakt het eigenlijk ook uit. Volgend jaar weer een kans, nietwaar? Goede voornemens zijn onzin. Zie daar....